Teknoloji

Yapay Zekalı Sanatçı Robot Ai-Da

Yapay zekanın anlama ve yorumlama gücü, yavaş yavaş robotlara ve mekanik cihazlara aktarılmaya başlandı. Bu sayede robotlar adım adım insansı düşünce yapısına doğru ilerliyor. Genelde üretim tesislerinde kullanılan ya da belli başlı taşıma görevlerini yerine getirmek için geliştirilen robotlarda yapay zeka kullanıldığı düşünülüyor. Fakat yapay zeka ile güçlendirilmiş olan robot teknolojisi bu alanlarla sınırlı değil. Sanılanın aksine bir gelişim var. Öyle ki artık yapay zekalı robotlar kendi sanatlarını sunacak seviyeye geldi. Bunun en iyi örneği Ai-Da robotu oldu.

Ressam Robot Ai-Da

İlk kadın bilgisayar programcısı Ada Lovelace isminden esinlenerek Ai-Da adının konulduğu robot, özel bir yapay zeka öğrenimine sahip. Engineered Arts tarafından geliştirilen ve mekanik kollara sahip olan robot, Oxford Üniversitesi tarafından sunulan yapay zeka sistemi sayesinde resim çizebiliyor, heykel yapabiliyor ve kendi sanat eserlerini oluşturabiliyor.

Yapay Zekalı Sanatçı Robot Ai-Da

İnsansı bir yüz tasarımına sahip olan robotun, özel kamera sistemleri bulunuyor. Bu kameralar robota gösterilen portreleri ve dış mekan görüntülerini tarıyor. Yapılan inceleme yapay zeka ile değerlendiriliyor. Robotun içerisindeki yazılım, tıpkı sanatçı bir insan gibi düşünüp görüntüleri yorumluyor.

İşin asıl ilginç kısmı ise bundan sonraki aşama. Yorumlanan görüntüler yeni resimler çizmek için kullanılıyor. Komutu, robotun mekanik koluna gönderen yazılım, sanat eseri sayılacak tablolar hazırlanmasını sağlıyor. Bu sadece resimler için geçerli değil. Yani robot sadece tablolarıyla ün kazanmadı.

Bunun yanında Ai-Da, benzeri tasarım eserleri de oluşturabiliyor. Yapay zekanın ve robotik sistemlerin birleşmesiyle, ne kadar ileri gidilebileceğinin en büyük kanıtı olan robota, tüm bu sanat eserlerinden oluşan bir sergi açıldığını da ekleyelim.

Ai-Da ve benzeri robot çalışmaları gösteriyor ki yapay zeka sürekli gelişmeye devam ediyor. Yavaş yavaş her alanda robotların varlığını hissediyoruz. Gelişmeler hem sevindirici hem de kuşkulandırıcı. Tüm bu gelişmeler insansı robotları aktif bir şekilde kullanmaya başlayacağımızı göstermekte. İşin ikinci boyutunda ise insanlarla robotların karşı karşıya kaldığı senaryoların da akıllarda canlanmaya başladığını görüyoruz.

Bu İçeriği Yararlı Buldunuz mu?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu