Teknoloji

Yapay Zeka, Kalp Hastalarının Yaşam Süresini Tahmin Etti

Yapay zeka bilim dünyası tarafından sıkça kullanılmaya başlandı. Genel olarak robotları ve otonom sistemleri eğitmek için kullanıldığını duyduğumuz yapay zeka, bambaşka şekillerde de karşımıza çıkabiliyor. ABD’de geliştirilen bir makine öğrenimi algoritması da en farklı örneklerden biri olarak karşımıza çıktı. Bu kez geliştirilen yapay zekanın, kalp hastalarının ömrünü tahmin etmekte kullanıldığı açıklandı. Aslında sistem örneklendirme verilerine dayanarak ilerliyor. Dilerseniz tıp dünyasının da yakından takip ettiği teknolojinin detaylarına bakalım.

Makine Öğrenme Algoritması Kalp Hastalarının Verilerini Değerlendirdi

Sistemde binlerce hastanın EKG sonuçlarının değerlendirilmesinden çok, doktor yorumlarına yer verildi. Makine öğrenimi algoritmasının eğitimi için 400 binden fazla gerçek doktorun izlenimleri ve kayıtları kullanıldı. 400 binin üzerinde kardiyolog tarafından elde edilmiş olan izlenimlerle, sistem bir nevi profesyonelce eğitilmiş bir doktor haline getirilmiş oldu. Bunun yanında EKG’ler için de eğitimler yapıldı.

AUC olarak bilinen yani eğri altındaki alan ismi verilen, özel bir ölçüm tekniğiyle, algoritmanın insanları farklı gruplara göre nasıl sıralayabildiği de test edildi. Bu noktada iki farklı sıralama yapılması sağlandı.

Yapay Zeka, Kalp Hastalarının Yaşam Süresini Tahmin Etti

1 yıl içerisinde hangi kalp hastalarının hayatta kalacağı, hangi kalp hastalarının vefat edeceğinin iki farklı grupta sıralanması sağlandı. Yapay zeka bu gruplama sistemine göre çalıştırıldı ve verilen EKG verilerine göre makine öğreniminin değerlendirme yapması istendi. Araştırma sonucunda sınıflama yapan yapay zeka, %85 oranında başarı elde etti.

Her ne kadar çalışma etik bulunmasa da sadece kalp verilerine göre yapılan değerlendirme, yapay zekanın ne kadar kapsamlı bir hale gelebileceğini gösteriyor. Daha önce de benzeri sistemlerle karşı karşıya kalmıştık. Bir başka önemli örnek Microsoft’un çalışmasıydı. Hindistan’da 1 senedir çalıştırılan yapay zeka, rahim ağzı kanserinin teşhis hızını 4 katına kadar arttırmış ve sistem kanser tahminlerinde %98 başarı elde etmişti.

Kısacası tıp alanında da bu şekilde yapay zekanın etkinliğinin öne çıkmaya başladığını söylemek yanlış olmaz. Tabii ki bundan sonraki aşamalarda yapay zekanın ne noktaya kadar ulaşabileceğini bilmek zor.

Bu İçeriği Yararlı Buldunuz mu?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu