WordPress Google Sitemap Ayarları

WordPress kullanıcılarının kullandığı eklentilerin başlarında ‘Google XML Sitemaps’ eklentisi yer alır. Sitemap yani site haritası; Google, Bing ve diğer arama motorlarının örümceklerinin, web sitenizi daha hızlı gezmeleri, daha hızlı index alması için gereklidir. Bu eklenti sitenize girdiğiniz yazıları Google gibi arama motorlarına bildirerek yazınızın daha hızlı arama sonuçlarında çıkmasını sağlar.
Google XML Site Haritası
Kullanabileceğiniz en iyi WordPress sitemap eklentisi, ‘Google XML Sitemaps’ eklentisi olsa gerek. Bu eklenti sayesinde sık sık güncellenen bir site haritasına sahip olabiliyorsunuz. Sitenizin güncelliğini arama motorlarına otomatik Pingleme, yani otomatik bildirme imkanına sahip oluyorsunuz.
Wordpress XML Sitemap Eklentisi ile:
- Temel olarak site haritanızın ayarlarını yapabiliyorsunuz.
- Site haritanızın arama motorlarına en son ne zaman bildirildiğini, bildirimlerin başarı durumlarını görebiliyorsunuz.
- Eklentide ‘Ek sayfalar ayarları’ nda sitenizde olmayan ama site haritanızın içerisinde bulunmasını istediğiniz bağlantıları da ekleyebiliyorsunuz.
- ‘Site Haritası İçeriği ayarları’ sayesinde site haritanızda yer almasını istediğiniz alanları de kendiniz seçebiliyorsunuz.
- Site haritanızın konumu ayarlarını değiştirme imkanınız da bu eklentide bulunuyor.
- Yazı önceliği hesaplaması sayesinde de yazılarınızın önceliklerini belirtebiliyorsunuz.
- Yer almasını istemediğiniz yazı ya da kategorileri de ‘Hariç Tutulanlar ayarları’ ile site haritasında seçebiliyorsunuz.
- Arama motorlarının sitenizin neresine ve ne sıklıkla uğramasını ‘Sıklıkları Değiştir’ bölümündeki ayarlar ile kendiniz seçebiliyorsunuz.
Wordpress XML Sitemap Kurulumu
XML Sitemap kurulumunu yapmak için:
- Wordpress admin paneline girip, solda bulunan eklentiler kısmında Yeni ekle’ ye tıklayın.
- Arama kısmına ‘Google XML Sitemap’ yazıp aratın.
- Karşınıza gelen sonuçlarda eklentiyi bulunuz, büyük ihtimalle ilk sırada çıkacaktır zaten.
- Eklenti adının altında yazan ‘Şimdi kur’ a tıklayıp kurulumu başlatabilirsiniz.
- Kurulum işlemi bittikten sonra da işlem şemasının en altında bulunan ‘Eklenti’ yi Etkinleştirin’ e tıklayarak etkinleştirebilirsiniz.
Site Haritası Kullanmak İçin:
- Google tarafından, sitenizde bulunan hangi sayfaların taranacağına karar verip ve her sayfanın standart URL’ lerini belirleyin.
- Site haritanızı kendiniz oluşturabilirsiniz ya da site haritanızı oluşturacak üçüncü taraf araçlarını kullanabilirsiniz. Sitenizde kullanacağınız site haritası biçimine karar verin.
- Site haritanızı ‘Search Console Site Haritaları test aracı’ nı kullanarak test edebilirsiniz.
- ‘robots.txt’ dosyanıza site haritanızı ekleyip ‘Search Console ‘a göndererek, Google tarafından, site haritanızın kullanılabilmesini sağlayın.
Site Haritanızı Google’ a Gönderme ve Test Etme
Google’ a site haritanızı göndermeden sözdizimini test etmeniz gerekmekte. Google’ a gönderilmemiş site haritasını test etmeniz için:
- ‘Rapor açılış’ sayfasında ‘Site Haritası Ekle/ Test Et’ seçeneğini tıklayın.
- Site haritasının URL’ sini iletişim kutusuna yazın ve Test Et seçeneğini tıklayın.
- Test bittiği zaman da ‘Test Sonuçlarını Aç’ a tıklayıp hataları kontrol edebilirsiniz.
- Hata düzeltmeleri de bittikten sonra ‘Site Haritasını Gönder’ e tıklayıp gönderebilirsiniz.
Eğer daha önceden gönderilmiş olan site haritasını test etmek istiyorsanız bunun için; daha önce gönderilmiş olan site haritasında ayrıntılar sayfasına gidip, Test Et’ i seçeneğine tıklamanız yeterli.
GOOGLE WEBMASTER SAYFASI
Site haritası gönderme işlemine geldi sıra:
- İlk olarak ‘Site haritası ekle/ Test et’ seçeneğine tıklayın.
- Site haritasının URL’ sini iletişim kutusuna yazın ve Gönder seçeneğini tıklayın.
- Site haritası listesinde, yeni site haritanızı görmek için tarayıcınızı yenileyin.
Yine site haritası listesinden; Site Haritası Ayrıntıları sayfasını açmak için, yeni site haritasına tıklayıp, site haritasında ya da içeriğinde bulunan URL’ lerle ilgili bir hata ya da ikaz olup olmadığını kontrol edin.
Google’ın, gönderdiğiniz site haritasını inceleyip işlemesi biraz zaman alabilir. Google’ ın site haritanızda bulunan her URL’ yi taraması ya da dizine eklemesi kesin değildir.