Yazılım

Windows’ta En Çok Kullanılan Virüs Programları – 2019

İnternete bağlı bir cihaz için olmazsa olmaz ihtiyaçların başında virüs programları ilk sırada gelir. Aslında bakarsanız, çevrimiçi cihazlar sürekli olarak tehlike altında olan cihazlardır ve koruma için bir kalkan görevi gören virüs programlarını tercih etmek en mantıklı iş olarak gösterilebilir. Tabii ki kullandığınız virüs programının ne kadar başarılı olduğu da oldukça önemli.

Bu noktada güvenlik firmaları tarafından sürekli olarak araştırmalar yapıldığını da ekleyelim. Son araştırma, Windows işletim sisteminde en çok kullanılan virüs programlarını ortaya çıkarmış oldu. Sözü daha fazla uzatmayalım ve ünlü siber güvenlik şirketlerinden biri olan OPSWAT tarafından yapılan Windows’ta en çok kullanılan virüs programları araştırmasının sonuçlarına bakalım.

Windows’ta En Çok Kullanılan Virüs Programları Hangileri?

Listede yer alan virüs programlarından söz etmeden önce, mini bir hatırlatma yapmak gerekecek. Listede yer alan programlar, 2019 yılı araştırma sonuçlarına göre listelenen programlar. Geçtiğimiz senelere dönecek olursak, seçilen programlar biraz daha değişiklik gösterebilir.

Windows’ta En Çok Kullanılan Virüs Programları – 2019

  1. Symantec Corporation (Norton) – Kullanım Oranı %13.56

Listenin başında yer alan Symantec Corporation, aslında bir yazılım şirketi. 40 ülkeden fazla ülkede faaliyet gösteren firma, güvenlik odaklı yaptığı çalışmalarla biliniyor. Firmanın listede yer almasının ana nedeni ise Norton. Popüler antivirüs programı, firmanın listede ilk sırada yer almasını sağlamış durumda.

Norton; ilk olarak 1991 yılında yayınlanan, virüsten koruma ve anlık güvenlik izlemesi sunmasıyla ünlü olan bir antivirüs yazılımı. Sürekli güncellenen program, virüsleri tanımlamak için imzaları kullanıyor ve bunun yanında sezgisel tarama özelliğiyle öne çıkıyor.

Listede ilk sırada yer alan Norton, özellikle arka plan görevlerinde başarılı olan bir yazılım. E-posta koruması, internet tarayıcı koruması, anlık mesajlaşma uygulama arayüzü koruması sağlayan yazılım, çevrimiçi güvenli yedekleme hizmeti ve dosya şifreleme hizmetlerine de yer veriyor.

Windows’ta En Çok Kullanılan Virüs Programları – 2019

  1. ESET – Kullanım Oranı % 12.84

1992 yılında kurulan şirketiyle aynı adı taşıyan ESET programı, yine listede üst sıralarda yer alan yazılımlardan biri olmayı başardı. İşlevsel bir arayüze sahip olan yazılım, gelişmiş bellek tarayıcı özelliği ile dikkat çekiyor.

Bu şekilde katmanlı şifreleme kullanarak virüs programlarından kaçmaya odaklanan casus yazılımların tespit edilmesi sağlanıyor. İkinci bir artısı ise güncelleme ile yazılıma eklenen fidye yazılımı koruma paketi. Son dönemde birçok insanın başına bela olan fidye yazılımlarına karşı koruma sunan ESET, bulut tabanlı tarama özelliği sayesinde bilgisayarınızın ele geçirilmesini engelliyor.

Aylık güvenlik raporları gösterme, dosya indirmesi sırasında tarama yapma, Script tabanlı saldırı koruma sistemi, sistem boşta durum taraması, internet tarayıcıları için koruma ve düşük kaynak kullanım sınırlaması gibi artılarla beraber sunulan ESET, oyun modu ve kolay arayüz gibi kullanıcıların işini kolaylaştıran artılara da sahip. Zaten bu denli işlevsel bir antivirüs yazılımı olması, en çok kullanılanlar listesinde ikinci sırada yer almasını sağlamış durumda.

Windows’ta En Çok Kullanılan Virüs Programları – 2019

  1. McAfee – Kullanım Oranı %12.21

2010 yılında yenilenen ve yeni bir arayüzle beraber gelen McAfee, hızıyla öne çıkan yazılımlardan bir tanesi. Rakiplerine göre biraz daha hızlı bir tarama yapmasının yanında, arka planda çalışırken kullanıcıların diğer işlemlerde herhangi bir sorun yaşamaması sağlanıyor.

Virüs koruması konusunda da ödüllü yazılımlardan biri olan McAfee, özellikle tarayıcı temelli engelleme ve koruma konusunda oldukça başarılı. Kullandığınız tarayıcıya eklenen program, sitelerden gelebilecek herhangi bir tehlikeye karşı önceden önlem alıyor ve engellemelerde bulunuyor.

Eğer kullanıcının indirdiği herhangi bir dosyada casus yazılım bulunacak olursa, bu yazılım koruma amaçlı olarak karantinaya alınıyor. Wi-Fi koruması ve gizlilik koruması gibi artıları da olan yazılım, kullanım amacına göre farklı versiyonlar da sunabilmekte.

Windows’ta En Çok Kullanılan Virüs Programları – 2019

  1. BitDefender – Kullanım Oranı %10.77

BitDefender, bir dönemin en hızlı virüs programları arasında yer alıyor. Zaten serinin Windows’ta en çok kullanılan virüs programları arasında yer almasının ana nedeni de tam olarak hızı. Arka planda başarılı bir performans gösteren BitDefender, tüm ayarları kurulu olarak geliyor. Yani ekstra bir özelleştirme yapmaya pek gerek kalmıyor.

Bulut taramadan büyük ölçüde destek alan yazılımın anti-rootkit özelliği de var. Düzenli aralıklarla otomatik olarak tarama özelliği de sunan yazılım, kredi kartı hırsızlarının ve şifrelerinizi öğrenmek isteyen takipçi casus yazılımların da engellenmesini sağlamakta. Tıpkı diğer programlarda olduğu gibi genel olarak ayda bir güncelleme sunuluyor.

Windows’ta En Çok Kullanılan Virüs Programları – 2019

  1. Kaspersky – Kullanım Oranı %7.66

Yine adını kurulduğu şirketten alan Kaspersky, 1997 yılında pazara sunulmuş olan bir yazılım. Virüs programları için araştırma yapıp, Kaspersky ile karşılaşmayan yoktur. Gelişmiş dil desteği ve kolay arayüzü ile kullanıcıları çeken Kaspersky, güvenlik ve performans odaklı bir yazılım. Yani arka planda bilgisayarı kasmadan aktif izleme yapılıyor.

Yeni tehditlere karşı sürekli olarak güncellemeler alan yazılım, taramalarını Kaspersky Security Network üzerinden yapıyor. Yani diyelim ki yeni bir tehdit var ve siz henüz programı güncellemediniz. Bir kaygınız olmasına gerek yok çünkü tarama sistemi buna göre sürekli olarak güncelleniyor.

Tarama sonuçlarını grafik şeklinde de sunabilen yazılım, cihazlarda parola koruması ve ebeveyn denetimi gibi özelliklere de sahip. Hem hızlı olması hem de belki de saydığımız bu yazılımlar içerisinde en sık güncelleme alan programlardan biri olması, seriyi bir hayli öne çıkarıyor.

Windows’ta En Çok Kullanılan Virüs Programları – 2019

  1. Avast – Kullanım Oranı %6.98

Hem ücretli hem de ücretsiz sürümleri bulunan Avast; virüsleri bulut sistem üzerinden çok daha hızlı tanımlayabilen CyberCapture özelliği, Wi-Fi denetleyicisi, tarayıcı temizleyicisi, oyun modu, davranış kalkanı gibi artıları da beraberinde getiriyor. Kimlik avı denetimlerinde de başarılı olan Avast, diğer yazılımlara göre biraz daha ağır bir program.

Her ne kadar 2019 sürümüyle beraber hız konusunda düzenlemeler sunuyor olsa da yine de biraz ağır bir yazılım söz konusu. İşin koruma kısmına geçtiğimiz zaman ise gerçekten başarılı bir programla karşı karşıya olduğumuzu eklemiş olalım. Özellikle hassas veri kalkanı gibi artıların olduğunu görüyoruz.

Windows’ta En Çok Kullanılan Virüs Programları – 2019

  1. Cylance – Kullanım Oranı %5.95

Sıradan antivirüs programlarını unutun. Cylance biraz daha farklı bir yapı sunuyor. Reaktif bir yazılım olan Cylance, yapay zeka ile çalışıyor ve standart bir arayüz üzerinden çalışmaktansa arka planda çalışıyor.

Online penceresi üzerinden analizlerini ve raporlarını görebildiğiniz program, arka planda sürekli olarak çalışıyor ve sisteme erişmek isteyen casus yazılımların önüne set çekiyor. Yapay zeka ile çalışması, programın kullanıcı deneyimine göre sürekli olarak gelişmesini de sağlamakta.

Windows’ta En Çok Kullanılan Virüs Programları – 2019

  1. Webroot – Kullanım Oranı %5.88

Bulut tarama sistemi kullanan Webroot, sadece 5-10 MB gibi bir boyuta sahip. Bulut tarama sistemi sunması nedeniyle online üzerinden kolayca tüm sistem taraması yapabilen yazılım, performans konusunda çok iyi sonuçlar sunuyor. Otomatik güncelleme hizmeti de sunan Webroot, bu yönüyle sürekli olarak yeni virüs tehditlerine karşı da koruma sağlıyor.

Windows’ta En Çok Kullanılan Virüs Programları – 2019

  1. Malwarebytes – Kullanım Oranı %5.8

Malwarebytes, yine yüksek performansı öne alan bir program. Çok hızlı tarama yapabilen yazılım, özellikle reklam virüslerine karşı oldukça başarılı bir koruma deneyimi sunuyor. Bir nevi bu tür yazılımlara karşı tam anlamıyla kalkan sunuluyor.

Windows’ta en çok kullanılan virüs programları için açıklanan liste bu şekilde. Listenin son sırasında diğer yazılımlar adı altında da bir kullanım oranı verilmiş. Bu yazılımların dışında %15’e yakın bir oranda diğer yazılımlar kullanılıyor. Tabii ki her programın kendisine göre artıları var ancak dilerseniz yazımızı bitirmeden önce iyi bir virüs tarama programının hangi detaylara dikkat edilerek seçilmesi gerektiğinden söz edelim.

Windows’ta En Çok Kullanılan Virüs Programları – 2019

İyi Bir Virüs Programı Nasıl Seçilir?

Burada madde madde kriterlerimize yer vererek ilerlemeye çalışacağız. İyi bir virüs programı seçerken dikkat edeceğiniz noktalar şöyle sıralanabilir:

  • Güncelleme Desteği: Bir antivirüs programından beklenen ilk özellik, güncelleme almasıdır. Yazılım dünyasında sürekli olarak yeni bir virüs tehdidi ortaya çıkıyor. Bu nedenle koruma yazılımlarının da sürekli olarak güncellenmesi ve yeni casus yazılımlara karşı hazır olması gerekiyor.
  • Kolay Arayüz: Virüs programlarında arayüz çok önemlidir. Eğer yabancı diliniz yoksa mutlaka Türkçe dil desteğini sunan bir program tercih edin. Ayrıca arayüzün mümkün olduğunca basit olması lazım. Silinen dosyaları ya da casus yazılımları kolayca görebilmelisiniz. Bunun için anlaşılır bir arayüz sunulması gerekli. Arayüzü çözemediğiniz için, fark etmeden karantinaya alınan virüslere izin verme gibi talihsizlikler yaşayabilirsiniz.
  • Performans Etkisi Önemli: Kullandığınız programın performansı da en az koruması kadar önemli. Program bilgisayarınızı ne kadar etkiliyor bunu tespit etmeniz gerekiyor. Bir tarama başladığı zaman, bilgisayarınız herhangi bir işlem yapamaz hale geliyorsa, bu tür yazılımlar işlerinizi sekteye uğratabilir.
  • Web Koruması: Virüs tehditlerinin birçoğu web üzerinden yayılır. Bu nedenle kullanacağınız programın web izleme özelliği ya da web koruma özelliğinin bulunması, virüsün sisteminize bulaşmadan engellenmesini sağlayacaktır.

Tüm bu maddeleri göz önüne alarak virüs programınızı belirlemeniz, tehditlere karşı sisteminizi koruyacak yazılımları seçmeniz anlamına geliyor. Windows’ta en çok kullanılan virüs programları listesinde yer alan yazılımların da genelde bu kriterleri sağladığını ekleyelim

Bu İçeriği Yararlı Buldunuz mu?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu