Yazılım

Tanımlanamayan Ağ Sorunu İçin Çözüm

Windows kullanıcılarını çileden çıkartan tanımlanamayan ağ sorunu bu yazı içerisindeki çözüm yolları ile artık son bulacak. Birçok kez benimde başıma gelen bu sorun sadece birkaç işlem aşamasında çözüm buluyor.

Tanımlanamayan ağ sorunu ile karşılaştığım yerler ise genellikle çoklu ağlara sahip bilgisayarlar olmaktadır. Çünkü birçok IP adresi bilgisayarlara otomatik olarak atanmış bir şekilde çalışmaktadır.

Aynı anda iki IP adresine sahip bilgisayar olduğunda ise ya IP çakışması ya da tanımlanamayan ağ sorunu meydana gelmektedir. Eğer çözüm yolunu bilmiyorsa kullanıcı işte o zaman çileden çıkması an meselesi…

Bir diğer durumda modem kaynaklı olmaktadır. Eğer modem ayarlarınızda gerçekleşen bir değişiklik varsa bu soruna sebep olabilmektedir. Özellikle gerçekleşen bu değişiklik ADSL kullanıcı adı ve şifreyse tanımlanamayan ağ sorunu kaçınılmazdır.

Windows’da tanımlanamayan ağ sorunu nasıl çözülür? Hep birlikte bakalım…

Tanımlanamayan Ağ Sorunu Çözüm 1

Bu sorun için ilk çözüm yöntemimizi, IP adresimizi güncelleyerek sağlayalım. Genellikle bu sorunun direkt olarak çözümünü sağlamaktadır.

Windows'da Tanımlanamayan Ağ Sorunu İçin Çözüm

Windows görev çubuğunun en sağ tarafında yer alan ağ bağlantısı simgesine sağ tıklayıp, ‘’Ağ ve Paylaşım Merkezi’ni Aç’’ seçeneğine tıklayın.

Windows'da Tanımlanamayan Ağ Sorunu İçin Çözüm

Açılan ağ ve paylaşım merkezi ekranının sol tarafında yer alan ‘’Bağdaştırıcı Ayarlarını Değiştir’’ seçeneğine giriş yapın.

Windows'da Tanımlanamayan Ağ Sorunu İçin Çözüm

Karşınıza gelen ağ bağlantılarından kullanmakta olduğunuz veya sorun yaşadığınız ağ bağlantısının üzerine gelerek sağ tıklayıp, açılan seçeneklerden ‘’Özellikler’’ tercihine tıklayın.

Windows'da Tanımlanamayan Ağ Sorunu İçin Çözüm

Buradaki seçeneklerden ‘’Internet Protokolü sürüm 4 (TCP/IPv4)’’ün üzerine gelerek çift tıklayın.

Windows'da Tanımlanamayan Ağ Sorunu İçin Çözüm

Internet Protokolü sürüm 4 (TCP/IPv4) özellikleri penceresinden, IP adresi atamamız gerekmektedir. Bu işlem için öncelikle varsayılan ağ geçidinin hangi IP adresine sahip olduğunu öğrenelim.

Yaygın kullanılan varsayılan ağ geçidi IP adresleri ‘’192.168.2.1’’, ‘’192.168.1.1’’ veya ‘’192.168.1.(X)’’ olmaktadır.

Windows'da Tanımlanamayan Ağ Sorunu İçin Çözüm

Varsayılan ağ geçidinin, IP adresini öğrenmek için: ‘’Windows Logo Tuşu + R’’ ile çalıştır ekranını çalıştırıp, ‘’Aç’’ bölümüne ‘’Cmd’’ yazarak komut istemini çalıştırın.

Windows'da Tanımlanamayan Ağ Sorunu İçin Çözüm

Gelen komut istemi ekranına ‘’ipconfig’’ komutunu girin ve karşınıza gelen bilgilerden ‘’Default Gateway’’ ibaresini bularak, varsayılan ağ geçidinin hangi IP adresine sahip olduğunu öğrenebilirsiniz.

Bizim varsayılan ağ geçidi IP adresimiz ‘’192.168.1.1’’ olarak görülmektedir. Buna göre IP adresi atamak gerekirse:

Windows'da Tanımlanamayan Ağ Sorunu İçin Çözüm

‘’Aşağıdaki IP Adresini Kullan’’ seçeneğini işaretleyin.

  • IP Adresi: 192.168.1.2 veya (192.168.2.2)
  • Alt Ağ Maskesi: 255.255.255.0 (Otomatik)
  • Varsayılan Ağ Geçidi: 192.168.1.1 veya (192.168.2.1)

Ek olarak DNS tercihini aşağıdaki gibi yapabilirsiniz.

‘’Aşağıdaki DNS Sunucu Adreslerini Kullan’’ seçeneğini İşaretleyin.

  • Tercih Edilen DNS Sunucu: 8.8.8.8
  • Diğer DNS Sunucusu: 8.8.8.4

Tüm bu işlemlerden sonra ‘’Tamam’’ butonuna tıklayarak, tüm işlemleri kaydedebilirsiniz.

Windows'da Tanımlanamayan Ağ Sorunu İçin Çözüm

Son olarak IP adresi atadığımız ağ bağlantısının üzerine gelerek sağ tıklayıp, ‘’Tanıla’’ seçeneği ile sorun gidericiyi çalıştıralım. Sorun giderici işlemi tamamladığında ise ‘’Kapat’’ butonunu kullanarak, yapılması gereken tüm işlemleri sonlandırabilirsiniz.

Tanımlanamayan ağ sorunu için ilk çözüm yolumuz umarım sizler için faydalı olmuştur. İkinci çözüm yolumuzda ise bu soruna sebep olma payı en yüksek olan ADSL kullanıcı adı ve şifresini modem ayarlarınızdan nasıl görüntüleyeceğinizi anlatacağız.

Not: Yukarıdaki işlem adımları Windows sürümlerinin genelinde (7,8,8.1,10) aynıdır. Fakat Windows XP için biraz farklılık gösterebilir. Windows XP içinde benzer yolları takip ederek işlemleri gerçekleştirebilirsiniz.

Tanımlanamayan Ağ Sorunu Çözüm 2

Bu çözüm yolunda ise ADSL kullanıcı adı ve şifresini nasıl kontrol edebileceğimiz noktasında olacaktır. ADSL kullanıcı adının veya şifresinin hatalı veya eksik olması, internet erişiminin sağlanmamasına, dolayısıyla da tanımlanamayan ağ sorununa sebep olacaktır.

Bu soruna çözüm sağlamak için öncelikle ADSL kullanıcı adı ve şifresini bilmeniz gerekmektedir. Bunu öğrenmek için internet servis sağlayıcısıyla iletişim kurabilir veya ilk internet kurulumu ya da anlaşması sırasında size iletilen evraklara bakabilirsiniz.

Temel bilgilendirmenin ardından işlem aşamalarına geçelim.

İlk olarak modem arayüzüne erişmemiz gerekmektedir. Modem arayüzüne erişmek için ise modemin IP adresinin ne olduğunu bilmelisiniz. Yukarıdaki ilk çözüm yolumuzda anlattığımız varsayılan ağ geçidi adresi modeme olan bağlantıyı ifade etmektedir. Yani ‘’192.168.1.1’’ gibi varsayılan ağ geçidi adresi, modem arayüzüne ulaşmak için kullanmamız gereken IP adresidir.

Windows'da Tanımlanamayan Ağ Sorunu İçin Çözüm

İnternet tarayıcısını açarak varsayılan ağ geçidini (192.168.1.1 veya 192.168.2.1) adres çubuğuna yazın.

Windows'da Tanımlanamayan Ağ Sorunu İçin Çözüm

Karşınıza modeminizin arayüz ekranı gelecektir. Modemin ayarlarına ulaşmak için sağ üst köşede yer alan ‘’Kullanıcı adı’’ ve ‘’Şifre’’ bölümüne modem kullanıcı adı ve şifrenizi girin. Genellikle kullanıcı adı ve şifre ‘’admin’’ olmaktadır.

Windows'da Tanımlanamayan Ağ Sorunu İçin Çözüm

Modeme giriş yaptıktan sonra ‘’Ayar’’ butonuna tıklayın.

Windows'da Tanımlanamayan Ağ Sorunu İçin Çözüm

Açılan sayfanın sol kısmında yer alan ‘’Bağlantılar’’ seçeneğine giriş yapın.

Windows'da Tanımlanamayan Ağ Sorunu İçin Çözüm

‘’Mevcut Bağlantılar’’ başlığının altında yer alan ve ‘’Etkin’’ kutucuğu aktif olan bağlantıya tıklayın.

Windows'da Tanımlanamayan Ağ Sorunu İçin Çözüm

Son olarak bu ekrandan ‘’Kullanıcı Adı’’ ve ‘’Şifre’’ bölümünü kontrol ederek ADSL kullanıcı adı ve şifrenizin doğru olup olmadığını doğrulayabilirsiniz.

Buradaki bilgileri güncelledikten sonra ise ‘’Uygula’’ veya sayfanın üstünde bulunan ‘’Ayarları Kaydet’’ butonunu kullanarak yapılan değişiklikleri kaydedebilirsiniz.

Yapılması gereken işlemler sadece bunlardır. Fakat her modemin arayüzü birbirinden farklı olabilmektedir. Biz burada ‘’Tilgin’’ marka modemler için bu işlem adımı aktardık. Eğer farklı marka modeminiz bulunuyorsa, Google veya YouTube aracılığıyla bu işlemin nasıl yapıldığını öğrenebilirsiniz.

Windows’da tanımlanamayan ağ sorunu için sunduğumuz son çözüm yolunun da sonuna geldik. İki çözüm yolunda da çözüm sağlayamayan kullanıcılar internet servis sağlayıcıları ile iletişime geçebilir veya yorum bölümünden bizlerden destek alabilirler.

Bu İçeriği Yararlı Buldunuz mu?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu