Yazılım

Windows Defender Nedir? Nasıl Kullanılır?

Windows Defender, Windows 7’de ve daha sonraki bütün Windows sürümlerinde yer alan, kötü amaçlı yazılım tespit etme ve silme programıdır. Dolayısıyla Microsoft’un geliştirdiği bu programı kullanıp bilgisayarınızı tarayarak zararlı yazılımları tespit edebilirsiniz. Windows Defender, zararlı olduğunu tespit ettiği yazılımları otomatik olarak karantinaya alır ve bu durumu size bildirir.

Bunun yanı sıra programın başlangıç etkisinin ve çalışır durumdayken kullandığı işlemci gücünün oldukça az olması da bilgisayarınızın performansında neredeyse hiçbir kayıp olmamasını sağlar. Kısacası oldukça hızlı çalışan, işlevsel bir program olduğunu söyleyebiliriz. Dilerseniz artık “Windows Defender nasıl kullanılır?” Sorusunu cevaplayalım. Böylece Windows Defender’da, “virüs tarama, güncelleme” ve “Windows Defender’ı kapatma” vb. işlemlerin nasıl gerçekleştirileceğini sizlere bütün detaylarıyla aktaracağız.

Windows Defender kullanarak tarama işlemini gerçekleştirmek için:

Windows Defender Nedir? Nasıl Kullanılır?

  • Programı açtıktan sonra, pencerenin sol üst köşesinde yer alan “Giriş” sekmesine tıklayın.
  • Daha sonra, pencerenin sağ tarafında bulunan “Hızlı, Tam, Özel” seçeneklerinden birini seçin ve “Şimdi Tara” butonuna tıklayın.
  • Eğer hızlı seçeneğini seçerek taratırsanız, tarama işlemi kısa bir sürede tamamlanır. Ancak Windows Defender yalnızca, virüsler, casus yazılımlar ve istenmeyen yazılımlar gibi kötü amaçlı yazılımların etkileme olasılığının en yüksek olduğu dosyaları tarar.
  • Eğer tam seçeneğini seçerek taratırsanız, tarama işlemi oldukça uzun sürecektir. Ancak Windows Defender bilgisayarınızdaki bütün dosyaları tarar. Elbette bu durum da bilgisayarınızın daha güvenli bir hale gelmesini sağlar.
  • Bu pencerede, özel seçeneğini seçtikten sonra “Şimdi Tara” butonuna tıklarsanız, Windows Defender size, hangi klasörü ya da klasörleri taratmak istediğinizi seçebileceğiniz bir pencere açar. Bu pencerede taratmak istediğiniz klasörü ya da klasörleri seçerek “Tamam” butonuna tıklayıp yalnızca seçtiğiniz klasörlerin taranmasını sağlayabilirsiniz.

Buraya kadar bahsettiklerimizle, Windows Defender kullanarak çeşitli “tarama” işlemlerini nasıl gerçekleştireceğinizi anlattık. Ancak bildiğiniz üzere her geçen gün yeni zararlı yazılımlar ve virüsler ortaya çıkmaktadır. Dolayısıyla Windows Defender’ın bu gibi zararlı yazılımları ve virüsleri tespit edebilmesi için güncel olması çok önemlidir. Bu yüzden Windows Defender’ı güncelleştirmek, bilgisayarınızın en iyi şekilde korunmasını sağlar. Bu işlemi gerçekleştirmek için:

Windows Defender Nedir? Nasıl Kullanılır?

  • Windows Defender’ı açtıktan sonra, pencerenin sol üst bölümünde yer alan “Güncelleştir” sekmesine tıklayın ve daha sonra, pencerenin sağ tarafında yer alan “Tanımları Güncelleştir” seçeneğini seçin. Böylece kısa bir süre içinde “Windows Defender Güncelleme” işlemi tamamlanacaktır.

Artık Windows Defender, ortaya çıkan en yeni virüsleri ve zararlı yazılımları algılayacak ve programla yaptığınız tarama işlemi sonucunda tespit edecektir. Elbette makalemizin başında Windows Defender’ın bu tip yazılımları otomatik olarak karantinaya aldığından bahsetmiştik. Ancak dilerseniz karantinaya alınan bu öğeleri görebilir ve silebilirsiniz. Bunun yanı sıra Windows Defender’ın zararlı olarak tespit ettiği, ancak sizin zararlı olmadığını düşündüğünüz yazılımların karantinaya alınmasını ve çalışmasının engellenmesini bu gibi yazılımlara özel izinler vererek önleyebilirsiniz. Bahsettiğimiz bütün bu işlemleri gerçekleştirmek için:

Windows Defender Nedir? Nasıl Kullanılır?

  • Windows Defender’ı açtıktan sonra, “Geçmiş” sekmesine tıklayın ve karşınıza çıkan “Karantinaya Alınan Öğeler, İzin Verilen Öğeler, Algılanan Tüm Öğeler” seçeneklerinden herhangi birini seçerek, pencerenin alt kısmında yer alan “Ayrıntıları Görüntüle” butonuna tıklayın.

Windows Defender Nedir? Nasıl Kullanılır?

  • Örneğin, “Algılanan Tüm Öğeler” seçeneğini seçtikten sonra “Ayrıntıları Görüntüle” butonuna tıklarsanız, karşınıza yukarıdaki gibi bir pencere çıkacaktır. Bu pencerede “Algılanan Öğe” başlığının hemen altında, şu ana kadar tespit edilen bütün zararlı yazılımlar listelenir.
  • Eğer bu pencerede “Tümünü Kaldır” seçeneğine tıklarsanız, tespit edilen bütün zararlı yazılımlar bilgisayarınızdan silinir.
  • Ancak eğer isterseniz, zararlı yazılım olarak tespit edilen ve listelenen bu yazılımların sol tarafındaki kutucuğu işaretleyerek (görselde olduğu gibi) “Öğeye İzin Ver” seçeneğine tıklayabilir ve karşınıza çıkan pencerede “Tamam” seçeneğini seçebilirsiniz. Böylece Windows Defender bu yazılımı zararlı olarak görmez ve yazılımın çalışmasına izin verir.
  • “Karantinaya Alınan Öğeler” seçeneğini işaretledikten sonra “Ayrıntıları Görüntüle” butonuna tıkladığınızdaysa, karşınıza yine benzer bir pencere çıkar ve bu pencerede “Tümünü Kaldır, Kaldır, Geri Yükle” seçenekleriyle karşılaşırsınız. Burada da tıpkı görseldeki pencerede olduğu gibi “Tümünü Kaldır” seçeneğine tıklayarak karantinaya alınan bütün yazılımları silebilir ya da zararlı olarak listelenmiş bir yazılımın yanındaki kutucuğu işaretledikten sonra, “Kaldır, Geri Yükle” seçeneklerinden birini seçerek dilediğiniz işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
  • Aynı işlemleri, “İzin Verilen Öğeler” seçeneğini işaretledikten sonra “Ayrıntıları Görüntüle” butonuna tıkladığınızda da gerçekleştirebilir ve izin verdiğiniz yazılımların hepsinin ya da sadece istediğiniz yazılımın izninin iptal edilmesini sağlayabilirsiniz. Böylece Windows Defender, iznini kaldırdığınız yazılımları tekrar zararlı yazılım olarak algılar ve bu yazılımların çalışmasını engeller.

Bu sayede, “Windows Defender nedir? Nasıl kullanılır?” sorularını cevaplamış olduk. Son olarak Windows Defender’ı kapatmak için, programı açtıktan sonra karşınıza çıkan pencerenin sağ üst köşesindeki “Ayarlar” seçeneğine tıklayarak, açılan penceredeki “Gerçek Zamanlı Koruma” seçeneğini pasif duruma getirmenizin, yeterli olacağını belirtelim.

Bu İçeriği Yararlı Buldunuz mu?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu