Virüs Programları ve Bilgisayar Virüsleri

Bilgisayar virüsleri ve virüs programları bu yazımızda detaylı olarak sizlerle. Virüs bilgisayar kullanıcısının bilgisi ve izni dışında, genellikle bilgisayara zarar vermek amacı ile bilgisayarın çalışmasını zorlaştıran, kullanıcının çalışmasına engel olmak için yazılmış bir tür bilgisayar yazılımıdır.Bilgisayar virüsleri genellikle zarar vermek amacıyla kullanılsa da, aslında iki temel görev gerçekleştirmek için üretilirler. Virüsün kendini çalıştırabilmesi ve çoğaltabilmesi için, yani bunlar için programlanmışlardır.
Bu virüsler tek başlarına durabilecekleri gibi, genellikle bilgisayarda bulunan programların içine yerleşerek çalışırlar. Bu programlar her tür de olabilir. Virüsler, programlarda bir kere çalışmayı başardıkları zaman kendilerini başka dosyalara da kopyalamaya çalışarak bu sayede tüm bilgisayara bulaşırlar, bu bilgisayar virüslerin özellikleri arasında. Bazı dosya ve programlar, işletim sistemleri tarafından otomatik olarak çalıştırıldıkları için virüslü bir dosyayı içinde barındıran bir bilgisayar bu dosyayı çalıştırabilir.
Böylece virüs aktif hale gelip kendini diğer bulduğu tüm dosyalara da kopyalar. Virüse sahip bir bilgisayar da kendisine bağlı farklı medyalarda; disket, yazılabilir flash disk gibi medyalara kendinde bulunan virüsü bulaştırabilir. Aktif hale gelebilmek için çalıştırılmak zorunda olmaları bilgisayar virüsleri özellikleri arasındadır. Eğer bilgisayarda ya da flash disk gibi medyalarda otomatik olarak çalıştırılan herhangi bir dosya yoksa virüsler aktif hale gelip, çalışamazlar.
Virüsler ilk üretildikleri zaman, bulaşabildikleri dosyalar sadece program dosyalarıydı. Bunların sonu da genellikle ‘.exe, .com, .pif ’ ile biten dosyalardı. Zamanla yazılım teknolojisinin gelişmesi ve çalıştırılabilen dosya tiplerinin artması ile ve git gide işletim sistemlerinin karmaşıklaşması ile birlikte potansiyel bir tehlike oluşturan virüslü dosya tipleri de arttı. ‘.doc ve .gif ‘uzantılı dosyalar da popüler işletim sistemlerinin açıkları bulunarak birer potansiyel virüs taşıyıcı haline geldiler. Şimdiki halde ise, ekran koruyuculardan, tüm masum dokümanlara kadar birçok dosya türü, potansiyel bir virüs bulaşabilir ve bulaştırabilir, halini aldı.
Virüs Programı : ESET NOD32 Antivirus 9
Virüs Programı : Avira Antivirüs
Virüs Programı : Microsoft Security Essentials
Bu virüsler nerden geliyorlar?
Virüsler genellikle internet ortamından indirilen ve kaynağı şüpheli, bilinmeyen dosyalardan gelirler. Virüslü e-posta eklentilerinden bir de dış kaynaklardan bilgisayara takılan disket, yazılabilir flash bellek gibi ortamlarda bulunan virüs taşıyan dosyalardan bilgisayarlara gelirler.
Virüsler nasıl tespit edilirler?
Virüs bulunduran bir bilgisayar, antivirüs programları ile taratılarak tespit edilebilirler. Virüs programları olmadan da kullanıcı, bilgisayarının çalışma hızındaki aşırı yavaşlamadan da şüphelenerek tespit edilebilir. Bazı virüs tipleri için, antivirüs üretici firmalar internetten indirilerek, çalıştırılan küçük ve sadece belirledikleri, bilinen bir virüs tipine etki eden, virüs tarayıcı ve temizleyici programlar yayınlarlar.
Ancak bunların bir garantisi kesinliği yoktur, çünkü çok çeşitli ve henüz tespit edilemeyen de çok sayıda virüs tipi vardır. Hatta bazı yeni nesil virüs tipleri bilgisayara girip uzun süre kendilerini gizleyebilirler. Uygun bir zaman bulup aktif hale geçerek, bilgisayara zarar vermeleri mümkün. Hatta bu yeni nesil bilgisayar virüsleri kendilerini imha edebilirler ve bu sayede izlerini tamamen kaybettirebilirler. Bu tip virüslere ‘dosya virüsleri’ adı verilir.
Virüs Çeşitleri Nelerdir?
Geldiğimiz teknoloji çağında sayısı bilinmeyecek kadar çok virüs yazılımı mevcuttur. Bilinen virüs çeşitlerini sıralamamız gerekirse:
Solucan (Worm) Virüsleri
Worm virüsler genellikle işletim sistemlerinin yazılımında bulunan hata ve açıklardan ağ bağlantısı üzerinden bilgisayara girebilirler. Kullanıcı tarafından çalıştırılması gerek olmayan programlardır. Başka bir açıklamayla; Worm’ lar bilgisayar ağlarını tararlar ve güvenlik açığı buldukları bilgisayarlara izinsiz, hiç bir kullanıcı onaylamasına gerek olmadan girerler.
Daha çok yeni kurulmuş bilgisayarlar da internet ağına bağlandığı anda Worm’ un bilgisayara sızması kuvvetli ihtimal. Çünkü bu bilgisayarların çoğunda henüz güvenlik programı ve yamaları eklenmemiş oluyor.Worm’ lardan korunmak istiyorsanız eğer; işletim sistemlerinin çıkmış en son versiyonunu kurmak, güncellemeleri takip etmek gerekiyor. Kişisel bir firewall kullanmanız da dışarıdan gelebilecek zararlara karşı bilgisayarınızı korur.
Worm’ lar çok yaygın ve yayılma eğilimi fazla olan zararlı yazılımlardır. Milyonlarca IP adresini deneyerek kendini yaymaya çalışmaya programlanmışlardır. İnternet bağlantınıza bir Worm kaçmış ise internet hızınız da bundan fazlaca etkilenecektir. Ağ trafiğini kapatarak ya da antivirüs programları ile bilgisayarınızı Worm’ lardan koruyabilirsiniz tabi bunun kesin bir garantisi yok. Çünkü Worm’ larda güncellenmekte.
Spyware (Casus Yazılım)
Bu zararlı yazılım türü bilgisayara çeşitli yöntemlerle bulaşabilen programlardır. İşletim sistemlerinin internet tarayıcılarının açıklarından faydalanarak internette gezinirken bile bulaşabilecekleri gibi, genellikle kaynağı belirli olmayan programların çalıştırılmasıyla da bulaşabilirler.
Internet’ ten indirilen bedava oyunlar, mp3 dosyaları, dosya paylaşım programları ekran koruyucular, gibi bir çok bedava yazılım ne yazık ki sanıldığı kadar hayır sever değildir. Görünen görevlerinin arkasında aslında birer casus yazılım programı bulundurmaktadırlar.
Casus yazılımlar bilgisayarınızda bulunan verileri, şifreler, dosyaları, kişisel bilgileri, çalıp tahmin edemeyeceğiniz uzak merkezlere iletebilirler. Bu yüzden kredi kartı numaranız gibi bilgileri mümkün olduğunda bilgisayar ve web programlarında bulundurmayın.Casus yazılım, bilgisayarın ve bazı programların kullanımını yavaşlatabilir ya da tamamen engelleme gücüne sahipler.
Casus yazılımlar’ ın programlanma özelliklerinden biri de, kişilerin internet üzerinde dolaşırken kullandığınız siteleri tespit ederek, buna dayanarak ilgi alanlarını öğrenmeye çalışmak. Bilgileri de kullanarak size Spam olarak mesaj ve reklam gönderirler. Genel olarak özellikleri, arka planda çalışmalarıdır.
Bilgisayarınızı Virüslerden ve Casus Yazılımlardan Nasıl Koruyacaksınız?
Günümüz internet ortamında ne yazık ki her geçen gün, eskisine göre çok daha dikkatli olmak zorundayız. Bedava oyunlar, programlar, ekran koruyucuları hatta şifre kırma programları da potansiyel birer virüs kaynağı ya da casus yazılım kaynağı olabilirler. Özellikle de hacker ve kırma amaçlı kullanılan kaçak programlar ve yazılımlar bilgisayar virüsleri için ideal ortamlardır.
Bu virüs tipleri, genellikle bir şeylerin tıklanmasını onay verilmesini isterler ve onay verdiğiniz anda bulaşırlar. Bir nevi kendi kendinize zararlı yazılımı yüklemiş oluyorsunuz. Bu tip zararlı virüslerden korunmak için internet üzerinde bilinen, güvenilir, mesela ‘ freeware / shareware ’ gibi siteleri tercih etmenizi öneririz.
Bilgisayar virüsleri özelliklerinde bazen çok güvenilir, tanıdığınız bir kişiden bile virüs gelebiliyor. O kişi de bunun farkında olmayabilir. Son zamanlar da bir de karşı taraftaki kişiden habersiz, fakat onun adıyla, gelen e-postalar da virüs taşıyıcısı olabiliyor, dikkat etmek de fayda var. Özellikle ‘.doc’ uzantılı Word dokümanı olan dosyalar da sık sık virüs tiplerine rastlanıyor.
Outlook gibi bazı e-posta merkezlerinin sistemlerinde bulunan açık ve yazılım hatalarından dolayı kullanıcı daha istemeden gelen e-postayı kendi kendine otomatik olarak açıp çalıştırabilmektedirler. Bu tip e-posta açma yazılımlarından uzak durulması da bir çözüm alternatifi.
Bazı virüslü dosyalar e-posta yolu ile gelirken uzantıları, kullanıcıları cezbedecek, güvendirecek biçimde gizlenebilir. Eklentiler konusunda bu zararlı virüslerden korunmak için en iyi yol, gelen eklentileri açmadan önce bir yere kaydetmek, uzantısından emin olduktan sonra çalıştırmaktır.
Antivirüs programı ve Lisanslı işletim sistemi, yazılımlar kullanmanız gerekmekte.
Bilgisayar virüsleri korunma yolları bir diğer yöntem de; antivirüs programlardır. Tabi bunların da yasal yazılımlarını tercih etmemiz önemli. Az önce de bahsettiğimiz gibi yasal olmayan yerlerden edineceğiniz antivirüs programların içerisinde bile casus virüsler bulunabilir. Antivirüs programı kullanıyorsunuz diye iş bitmiş değil ne yazık ki. Bilgisayar kullanıcıları genellikle antivirüs programlarına çok fazla güvenerek hiçbir önlem almadan bilgisayar kullanımlarına devam etmektedirler.
Zararlı her programı antivirüs programının durdurabileceğini düşünmek yanlıştır. Antivirüs programlar belirli tip, tespit edilmiş virüslere karşı önlem alırlar, diğerleri için savunmasızlardır. Ve neredeyse her gün yeni bir tip virüs üretilmekte ve hızla yayılmakta, doğal olarak antivirüs programlarının bunlara yetişmeleri mümkün olmayabiliyor.
Antivirüs programı seçerken dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta vardır. Piyasa da en çok satılan, en yaygın kullanılan program en iyisidir, düşüncesi yanlıştır. Bir antivirüs programı ne kadar yaygın kullanılıyorsa, onun açıkları, eksik yanları da o derece iyi biliniyor demektir. Tabi hiç adı duyulmamış bir antivirüs yazılımı da şüpheli olabilir, güncellemeleri yetersiz, güvenlik açıkları fazla olabilir.
Veya çok iyi kaliteli bir virüs programı alırsınız fakat bilgisayarınız bunu kaldıramaz ve virüsün olduğu halinden daha yavaş olur, bu da sizin için uygun bir program değildir.
Şüpheli İnternet sitelerini ziyaret etmeyin.
Ziyaret ettiğiniz bir sitenin, size casus yazılımlar göndermesi de mümkün. İnternet’ te Windows gibi sistemlerin açığını bularak sızabiliyorlar, sitelerini her ziyaret edene virüs kodları gönderebiliyorlar. Tekrar belirtiyoruz özellikle hack ve kırma siteleri, oyun siteleri, mp3 siteleri gib, sitelerde bu yöntem sıklıkla kullanılmakta, dikkat etmeniz de fayda var.
Sanal makineler kullanabilirsiniz.
Eğer işleriniz hep bilgisayar ortamında ve önemli işler yapıyorsanız, ileri düzeyde bir korunmaya ihtiyacınız varsa eğer; sanal makine kullanmanızı tavsiye ederiz. Profesyonel bilgisayar kullanıcılarının tercih edebileceği bir yöntemdir. Sanal makine yazılımlarını piyasada bulmanız mümkün. Bilgisayar virüsleri korunma yolları olan sanal makine edinip, bilgisayarına bu sistemi kuran bir kullanıcı, bilgisayarının içinde bir pencere olarak adeta başka bir bilgisayar çalıştırırlar.
Kullanıcı, bu pencerenin içine mevcut işletim sistemine bağlı olmadan istediği her hangi bir başka işletim sistemini kurabilir ve bunu boot eder. Pencerenin içinde yeni bir bilgisayar çalışır bu sayede. Bu sanal makinayla Internet bağlantısı güvenle kurulup her siteye rahatlıkla girilip çıkılabilir. Herhangi bir virüslü programı çalıştırmanız bilgisayarınıza etki etmez. Her olay sanal makinanın içinde kalıyor ve gerçek bilgisayarınız bundan etkilenmeden devam ediyor.