USB 2.0 ile USB 3.0 Arasındaki Farklar Nelerdir?

Uzun bir süredir hayatımızda yer alan ve CD, DVD gibi veri paylaşım araçlarının tarihe karışmasını sağlayan USB bellekler artık veri paylaşımının en temel ve pratik unsuru haline geldi. Dolayısıyla bu durum USB belleklerin gelişmesinin önünü açarak USB belleklerle bilgisayarlar arasındaki veri transferini hızlandırmak ve USB belleklerin daha fazla veri depolamasını sağlamak için gerekli çalışmaların gerçekleştirilmesini sağladı.
Öyle ki önceleri 2GB ve 4GB gibi depolama alanlarıyla hayatımıza giren USB bellekler şu an nerdeyse aynı fiziksel boyutunu koruyarak 128GB veri saklayabiliyorlar. Aynı şekilde USB 2.0 ile USB 3.0 arasında da veri transfer hızı anlamında muazzam farklar bulunuyor.
Ancak USB 2.0 ile USB 3.0 arasındaki farklar nelerdir? Sorusunu cevaplamadan önce sizleri bu hız farkından yararlanmak için yalnızca USB 3.0 standardına sahip bir USB belleğe sahip olmanızın yeterli olmadığı konusunda uyarıyoruz. USB 3.0’la veri transferini hızlı yapabilmek için işlem yapacağınız bilgisayarın anakartının da USB 3.0 desteklemesi ve üzerinde USB 3.0 destekleyen bir USB portunun bulunması gerekiyor. Bu bilgiyi de sizlerle paylaştıktan sonra USB 2.0 ile USB 3.0 arasındaki farkları madde madde sıralıyoruz.
- USB 3.0’ın saniyede ulaşabileceği maksimum hız (4.8Gbit) USB 2.0’ın saniyede ulaşabileceği maksimum hızın (4,8Mbit) 10 katıdır (Bu değerler okuma ve yazma işlemlerinde kullanılan dosya tiplerine göre değişiklik gösterebilir).
- USB 3.0 USB 2.0’a göre çok daha az miktarda enerji tüketimi sağlar.
- USB 3.0 USB 2.0’a göre daha fazla güç iletebilir. Bu durum bazı cihazların sadece USB 3.0’la çalışabilmesini mümkün kılarken, cep telefonu gibi şarj edilebilen cihazların da daha hızlı şarj olmasını sağlar (Cihazın şarj ünitesinde USB 3.0 desteği varsa).
- USB 3.0’la aynı anda hem veriyi almak hem de göndermek mümkünken USB 2.0’da bu özellik bulunmaz.
Böylece USB 2.0 ile USB 3.0 arasındaki farklar konusunda gerekli bilgileri sizlere sunmuş olduk.