Oyun

FPS Oyunlarında Tick Rate Ne İşe Yarar?

FPS oyunlarında en çok önem verilen değerlerden biri olan tick rate nedir ve ne işe yarar? Bu yazımızda tick rate kavramının ne olduğunu ve FPS oyunlardaki önemini ele aldık.

Tick Rate Nedir?

En basit haliyle tick rate bir sunucunun saniye başına yenilenme hızını gösteren değerdir. Tick rate değerindeki oran neyse, sunucu da o kadar veriyi saniye başına işler.

Örneğin 64 tick rate değerli bir sunucu bir saniyede 64 veri paketini işleme alır.

Karşıdaki oyuncuyu görmeniz, ateş etmeniz ve oyuncunun hareket etmesi gibi birçok işlem, sunucunun veri bankasına çok küçük bir zaman dilimi içerisinde gönderilir ve sunucu tüm bunları işleme alarak size gösterir.

Tick Rate Ne İşe Yarar?

Ateş etmek, bomba atmak ya da sadece adım atmak bile sunucuya mikrosaniyeler içerisinde yollanan bilgi paketleridir. Sunucunun bunları ne kadar hızlı işlediğini görmek için tick rate değerlerine bakmak yeterlidir. Bu noktada tick rate bir FPS sunucusunun ne kadar seri olduğunu belirlemeye yarar.

Örneğin resmi Valve sunucuları genelde 64 tick rate oranına sahiptir ve saniye başına 64 kez yenilenir.

Tick Rate Neden Önemlidir?

Rekabetçi maçların en önemli taraflarından biri zamanlamadır. Saniyelerin çok mühim olduğu bu maçlarda sunucunun tekniksel açıdan güçlü olması oyunun kaderine yön verebilir. Örneğin CS:GO’da rakibe tepki verme, bombanın kurulum süreci ya da karakterin vurulması gibi saniyeler içerisinde yaşanan olaylar sunucu tarafından olabildiğince hızlı bir şekilde işlenmelidir.

FPS Oyunlar ve Tick Rate Değerleri

Tick Rate Ne İşe Yarar

CS:GO Tick Rate Değerleri

  • CS:GO Resmi Rekabetçi Sunucular: 64 tick rate
  • CS:GO FACEIT Sunucuları: 128 tick rate
  • CSGO ESEA Sunucuları: 128 tick rate

Valve’nin resmi CS:GO sunucuları 64 tick rate oranına sahip olduğu için günümüzde hala eleştiri almaktadır. Rekabetçi oyuncular tarafından hantal olarak görülen bu sunucular saniye başına 64 kez veri işleme yapar.

Diğer tarafta FACEIT ve ESEA gibi rekabetçi sunucular ise 128 tick rate oranına sahiptir. Bu değere sahip olan sunucularda genel oynanış çok daha akıcıdır. Saniye başına kendini 128 kez yenileyen bir sunucu, saliselerin dahi oldukça mühim olduğu CS:GO için idealdir diyebiliriz. Dolayısıyla birçok rekabetçi oyuncu genelde FACEIT ve ESEA’da oynamayı tercih eder.

Valorant Tick Rate Değerleri

  • Valorant Resmi Rekabetçi Sunucular: 128 tick rate

Riot Games’in taktiksel FPS oyunu Valorant’ın resmi rekabetçi sunucuları da 128 tick rate değerine sahiptir. Çok daha akıcı olan bu sunucularda tepki verme şansı daha yüksek olduğu için rekabet faktörü de bir o kadar fazladır.

Call of Duty Tick Rate Değerleri

  • Call of Duty: Warzone Sunucuları: 20 tick rate
  • Call of Duty: Modern Warfare Sunucuları: 22 tick rate
  • Call of Duty: Modern Warfare Özel Odalar: 12 tick rate

Battle royale türünün son örneklerinden biri olan Call of Duty: Warzone sunucuları ise 20 tick rate değerine sahip olarak çalışır. Yani saniyede ancak 20 adet veri paketini işleme alan oyun, Valorant gibi bir oyunla kıyaslandığında oldukça yavaş kalabilir.

PUBG Tick Rate Değerleri

  • PUBG tick rate: 20

En popüler battle royale yapımlarından bir diğeri olan PUBG’nin tick rate değeri ise 20’dir. Oyun özünde oldukça hızlı bir oynanışa sahip gibi olsa da sunucular bir saniyede ancak 20 veri paketini işleyebiliyor.

Apex Legends Tick Rate Değerleri

  • Apex Legends tick rate: 20

Apex Legends’de ise durum nispeten daha farklı çalışıyor diyebiliriz. Karakter temelli bir battle royale oyunu olan Apex Legends’in sunucuları aynı anda büyük miktarda veri paketlerini okumaya alıyor. Dolayısıyla verilerin bölünmesi ve adım adım işlenmesi gerekebiliyor. Bu noktada tick rate değeri 20 olarak görülse de aslında sunucuların daha hızlı olabileceğini belirtmekte fayda var.

Bu yazımızda FPS oyunlar için önemli olan tick rate değerini ele aldık ve farklı oyunlardaki yenileme hızını listeledik. Aklınıza takılan, merak ettiğiniz bir konu var ise bizlere yorum kısmında belirtebilirsiniz.

İyi oyunlar dileriz.

Bu İçeriği Yararlı Buldunuz mu?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu