Mobil

“Telefon Şarj Oluyor Ama Dolmuyor” Diyorsanız Buyurun!

Akıllı telefonlarda çok hızlı bir gelişim süreci başladı. Bir yandan kameralar güçlendiriliyor, bir yandan işletim sistemi konusunda çok daha iyi çözümler sunuluyor, bir yandan da kullanılan donanımlar güçlendiriliyor. Kısacası son nesil telefonlar “akıllı” kelimesinin karşılığını verebilecek düzeye geldi. Tüm bu gelişim sürecine rağmen değişmeyen sorunlar yok değil. Mesela şarj sorunları. Hemen her akıllı telefon kullanıcısının başına gelebilecek “telefon şarj oluyor ama dolmuyor” sorunu da bunlardan bir tanesi.

Telefonunuzu şarj cihazına taktığınız zaman, şarj dolum simgesinin geldiğini ya da telefonda şarj oluyor uyarısının gösterildiğini görüyorsunuz ancak pil bir türlü dolmuyor. Bu durumda telefonunuzu sanki şarja takmamışsınız gibi bir durum söz konusu oluyor. Peki, böyle bir sıkıntı ile karşı karşıya kalındığı zaman, akıllı telefon kullanıcıları nasıl çözümlere başvurmalı? Yetkili servise gitmek şart mı?

“Telefon Şarj Oluyor Ama Dolmuyor” Sorunu Neden Kaynaklanıyor?

“Telefon Şarj Oluyor Ama Dolmuyor” Diyorsanız Buyurun!

Sorunun çözümü noktasında bazı önerilerimiz olacak. Fakat bu kısma geçmeden önce nedenlerden biraz söz edelim. Öyle ki çözüm önerilerimizde de bu nedenlere göre bir düzenleme yapacağımızı göreceksiniz.

1. Neden: Şarj Soketinin Tıkanmış Olması

Akıllı telefonların, şarj bloklarında bir giriş soketi bulunur. Eski tip cep telefonlarında bu soketler dairesel ve genelde ince yapılıyordu. Fakat akıllı telefonlarda, hem pillerin değişmesi hem de yeni hızlı şarj teknolojileriyle beraber şarj soketleri de değişti. Mesela yeni nesil akıllı telefonlarda hızlı şarjı destekleyen Type C soketlerini görüyoruz. Eğer “telefon şarj oluyor ama dolmuyor” sorunuyla karşı karşıya kalmışsanız da ilk kontrol edeceğiniz kısım, bu soket kısmı olacak.

Soketin içerisinde, şarj kablosunun soketleriyle birleşen ince teller vardır. Telefonunuzun soketinde tozlanmaya bağlı ya da kıyafetlerinizden oluşan pamukçuklara bağlı olarak tel kısmının üstü kapanabilir. Bu durumda da şarj soketinde yer alan teller ile telefonda yer alan soketler tam olarak eşitlenmeyecektir. Yani telefon şarj oluyor gösterse de tam olarak şarj edilmeyecektir.

2. Neden: Şarj Kablosunun Sorunları

Akıllı telefonu aldığınız zaman, kutudan telefonun ekipmanları da çıkar. Başta telefonların şarj adaptörü ve en önemlisi uyumlu şarj kablosu çıkar. Markalar kutu hazırlarken, telefonun temel seviyede ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde bir hazırlık yapıyor.

Haliyle sorunsuz şarj için bu ekipmanları kullanmanız gerek. Uyumlu gibi gözüken başka adaptörler ya da şarj kabloları da “telefon şarj oluyor ama dolmuyor” sorununu ortaya çıkarabilir.

3. Neden: Aşırı Isı

Yeni nesil akıllı telefonlarda işlem hızı ön planda tutuluyor. Bunun için çok daha yüksek performans sunan yonga setlerine yer veriliyor. Yüksek performans beraberinde ısı sorununu ortaya çıkarıyor. Eski tip cep telefonlarında bunu görmüyorduk ya da sorun çok dikkat çekmiyordu. Çünkü telefonu çok etkilemiyordu. Yeni nesil akıllı telefonlar ise bambaşka bir teknolojiye sahip. Bir nevi mini bilgisayar.

Bu durumda sıcaklığın yükselmesi bir bilgisayarı nasıl etkiliyorsa, aynı etki akıllı telefonlar için de geçerli olabiliyor. Telefon aşırı ısındığında, güvenlik önlemi olarak şarj kesilebiliyor. Çünkü bu durumda telefonu şarj etmeye devam etmeniz, çok daha büyük sorunlara neden olabilir. Şarj sırasında da bir sıcaklık artışı olacağı için telefon önlem olarak şarjı kesmiş olabilir. Bu durumda da telefon şarj ediyor olarak gözükebilir ancak güç gelmez.

4. Neden: Yaşlanan Piller

Akıllı telefonlarda kullanılan lityum iyon pillerinin bir ömrü var. Burada kısa bir açıklama yapmamız gerekecek. Pillerin ömrü, kimyasal yaşlanma denen bir olay ile ölçülüyor. Sürekli dolup boşalması ve zaman gibi büyük bir etki, pillerde kimyasal yaşlanmaya neden oluyor. Bu da zaman içerisinde pil performansımızın düşmesine neden olmakta. Eğer bir pil kimyasal yaşlanma etkisi içerisine girmişse, bu durumda karşılaşacağınız sorunlar şöyledir:

  • Şarjın dolmaması
  • Şarjın anında bitmesi
  • Tam dolu bataryanın %10 seviyesine kadar düşebilmesi (anlık)
  • Telefonun kendi kendine kapanması
  • Çok geç şarj dolumu.

Bu kısımda bir de ek bilgi paylaşmak istiyorum. Kimyasal yaşlanmaya uğrayan piller, sadece şarj sorunu oluşturmuyor. Bir de telefonun kendi kendine kapanması sorunu ortaya çıkıyor. Takip edenler bilecektir, Apple bu sorun yüzünden davalık oldu. Şöyle ki telefonlar yüksek işlem altında ani güç ihtiyacı hissedebiliyor. Bunu arabaların hızlanmasıyla örnekleyebiliriz. Ani olarak hıza yüklendiğiniz zaman, daha fazla yakıt ihtiyacı oluşuyor ve daha fazla yakıt ateşleniyor.

Telefonlarda da yüksek işlem altında ani güç ihtiyacı olduğu zaman, doğrudan pilden ani güç çekilebiliyor. Fakat kimyasal yaşlanmaya uğramış olan piller (eskimiş ya da yıpranmış piller) bu ani güç isteğini karşılayamıyor. Sonuç olarak da bir anda pil sıfır seviyesine inebiliyor ve telefon kapanıyor. Sonrasında bu seviyenin değişebildiğini ve telefonun yeniden açıldığında şarj yüzdesinin farklı değerler gösterdiğini görebiliyorsunuz. Tüm bunlar pilde yaşanan yaşlanmaya bağlı.

5. Neden: Şarj Sırasında Kullanım

Bir diğer neden ise şarj dolum değerinden fazla tüketim yapmak. Açıklamak gerekirse; telefonun şarj olduğu sırada, telefonu kullanmaya devam ederseniz ve telefonda aşırı yük oluşturursanız şarjdan daha hızlı bir şekilde pil tükenecektir. Bu durumda da “telefon şarj oluyor ama dolmuyor” sorunuyla karşı karşıya kalacaksınız.

Son seri akıllı telefonlarda çok sık karşılaşılan bir sorun değil ancak yine de karşımıza çıkan sıkıntılar arasında. Özellikle son yıllarda tanıtılan oyun telefonlarında böyle bir sıkıntı oluşmaya başladı. Öyle ki oyun için ekstra bir moda geçiş yapılıyor ve genelde şarj gücü düşüyor. Oyunu yüksek performans değerinde sunabilmek için ise tüm sistem gücü kullanılıyor. Yani telefonlar tam performans çalışıyor ve güç ihtiyacı artıyor.

6. Neden: Yazılım Sorunları

Genelde yeni güncellemeler sonrasında karşımıza çıkan bu sorunlar, oldukça can sıkıcı. Telefonunuzun yazılımında ya da aldığı güncellemede oluşan bir hata, şarj yazılımını da bozabiliyor. Yukarıda söz etmiştik, telefon bazı durumlarda şarjı kilitleyebilir. Yazılım sorunu da herhangi bir neden yokken bu şekilde bir kilitlenmeye neden olacaktır.

7. Neden: Sıvı Teması

Çok sık karşılaşmadığımız bir neden olsa da sıvı teması ile karşı karşıya kalan ve suya karşı koruması olmayan akıllı telefonlarda da aynı sıkıntı yaşanabiliyor. Bu sorunda da genelde soket arızalanıyor.

“Telefon Şarj Oluyor Ama Dolmuyor” Sorunu için Çözümler

“Telefon Şarj Oluyor Ama Dolmuyor” Diyorsanız Buyurun!

Nedenlerden tek tek bahsettik. Şimdi adım adım çözüm önerilerimizden söz edeceğiz. Bu noktada kullanıcıların dikkat edeceği bazı önemli kısımlar da var. Bunun için çözümleri her adıma uygun bir şekilde ele aldık.

1. Çözüm: Şarj Soketini Düzeltmek

İlk kısımda şarj soketinin kirlenmesinden söz etmiştik. Bu noktada yapacağınız işlem oldukça basit. Metal olmayan, parçayı ve telleri çizmeyecek bir kürdan ya da çubuk alın. Soketin üzerindeki kirleri temizleyin. Kesinlikle su ya da başka bir sıvı kullanmayın. Kuru bir şekilde temizleme yapın. Eğer soket oksitlenmiş ve temizlenmiyorsa, mutlaka soketin değişmesi gerekecek. Bunun için de yetkili servise uğramanız lazım. Parça değişimi gerekecektir.

2. Çözüm: Orijinal Şarj Kablosu Kullanma

Eğer kutudan çıkan şarj kablosunu kullanmıyorsanız, mutlaka bu kabloyu deneyin. Bu kablo zarar görmüşse ya da kaybolmuşsa yine orijinal bir kablo alın. Şöyle de bir durum var. Bazı akıllı telefon üreticileri hızlı şarj desteği sunuyor ancak kutuda standart kablo ve adaptör sunuluyor. Hızlı şarj için ekstra kablo ve adaptör almak gerekiyor. Bu durumda da yine orijinal kablo ve adaptör tercihi yapın. Aksi halde zaman içerisinde “telefon şarj oluyor ama dolmuyor” sorunu ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

3. Çözüm: Telefonu Soğutun

Aşırı ısı sorunu yaşayan akıllı telefonlar, şarj sorununa neden olabilir. Bu durumda mutlaka telefonu ideal sıcaklığa düşürmeniz lazım. Fakat kesinlikle telefonu soğutmak için dolaba koyma gibi bir hataya düşmeyin. 😊 Isınmış telefon aniden soğuk ile temas etmesi halinde zarar görebilir. Önerilerimiz şöyle:

  • Telefonu şarjdan çıkarın.
  • Tüm işlemleri kapatın ve telefonu kapatın.
  • 1-2 saat kadar telefonu kapalı tutun.
  • Açtığınız zaman telefonu doğrudan şarja takmayın. Bir süre bekleyin.

4. Çözüm: Pil Değişimi

Kimyasal yaşlanmaya uğrayan piller için uygulanan bazı çözümler var. İlk çözüm pili şoklamak. Bunun için pili başka bir pil ile ya da güç kaynağı ile anlık olarak doldurmanız gerekebilir. Yine de pil şoklamanın tehlikeli bir işlem olduğunu eklemek gerekiyor. Pilin tamamen değişmesi daha iyi çözüm olabilir.

5. Çözüm: Telefonu Şarj Sırasında Kullanmayın

Mümkünse telefonunuz şarjda iken tüm işlemleri kapatın. Arka plan uygulamalarını da kapatmayı ve internet bağlantısını kesmeyi deneyin. Telefon sadece şarj olsun.

6. Çözüm: Telefonu Sıfırlamayı Deneyin

Bu sorunu yaşayan kullanıcıların telefonu sıfırlaması gerekebilir. Yeni bir güncelleme gelmesini beklemeden telefonunuzun sıfırlama işlemini gerçekleştirin. Burada markaya ve modele göre işlemler değişebilir. Menüler farklılık gösterecektir ancak özet olarak sıfırlama işleminin nasıl yapılacağını anlatalım.

  • “Ayarlar” kısmına girin.
  • “Sistem” yoluna gidin.
  • Sonrasında “Gelişmiş” sekmesine tıklayın.
  • “Sıfırlama Seçenekleri” kısmına tıklayın.
  • Buradan da “Tüm Verileri Sil” kısmına girin.
  • Şimdi “Telefonu Sıfırla” sekmesine tıklayın.
  • İstenirse PIN kodunu girin.
  • Tüm verileri silmek isterseniz “Her Şeyi Sil” sekmesine tıklayın.
  • Yeniden başlatmasını bekleyin.
  • Bu sırada yeniden kurulum yapmanız gerekebilir.

7. Çözüm: Kurulamak

Sıvı teması sonrasında “telefon şarj oluyor ama dolmuyor” sorunuyla karşı karşıya kaldıysanız, telefonu hemen kapatmanız gerekiyor. Aslında işin başında şarja takmadan telefonu kapatmanız lazım. Sonrasında iyi bir kurulama yapmanız gerekecek. Bunun için nem alıcı bazı özel temizleyiciler var. Bu maddeleri kullanabilirsiniz. Fakat soket yanmış olabilir. Değişim yapılması gerekecektir.

Çok sık yaşanan sorunlardan biri olan “telefon şarj oluyor ama dolmuyor” sorunu için nedenler ve çözüm önerilerini ele aldık. Tüm bu çözümleri uygulamanıza rağmen sorunu çözemiyorsanız ya da parça değişikliği yapılması gerekiyorsa mutlaka yetkili bir servise başvurun.

Bu İçeriği Yararlı Buldunuz mu?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu