Rufus ile Ubuntu USB Sürücüsü Hazırlama

Linux çekirdeği üzerinden geliştirilen Ubuntu arayüzü, açık kaynak kodlu yapısı ve diğer sürümlere göre daha kolay arayüzüyle beraber Linux işletim sisteminde en çok tercih edilen seriler arasında yer alıyor. Sürekli olarak güncellenerek yeni sürümleri yayınlanan Ubuntu arayüzünü kurmak istediğiniz zaman ise ilk aşama güncel Ubuntu ISO dosyasıyla bir USB sürücü medyası oluşturmak olacak. Bu yazımızda USB sürücü medyası oluşturmak için en çok kullanılan programlardan biri olan Rufus ile Ubuntu USB sürücüsü hazırlamanın nasıl yapılacağından söz edeceğiz.
Rufus Programının İndirilmesi
İçerik Haritası
Rufus; USB belleklerinizi biçimlendirmede, BIOS yüklemelerinde ve diğer firmware yüklemelerinde, USB belleklere işletim sistemi ISO dosyalarını yazmakta kullanabileceğiniz bir araç. Kolay yapısı, küçük boyutu ile kullanışlı bir araç olan Rufus’un nasıl yükleneceğinden söz ederek işe başlayalım.
- Buradaki adrese giderek indirme sayfasını açın.
- Karşınıza sürümlerin bulunduğu bir ekran gelecek. En güncel sürüm, en başta olan sürüm olarak görüntülenecektir. Şu an için “rufus-3.8.exe” sürümü en güncel sürüm olarak gözüküyor. İşletim sisteminize uygun olan yazılıma tıklayın ve indirme işlemini başlatın.
(Not: Bu kısımda küçük bir ekleme yapmamız gerekecek. 3.8 sürümde farklı versiyonlar olduğunu göreceksiniz. “….3.8p, ….3.8_arm64.exe” gibi sürümler mevcut. ARM sürümü, ARM tabanlı işlemciler kullanan, kullanıcılar tarafından indirilmesi gereken sürüm. Aynı şekilde diğer sürümlerin de farklı cihazlara göre uyumu var. Standart olarak en başta yer alan dosya indirilebilir.)
- Tarayıcınıza bağlı olarak indirme işlemi ya direkt başlayacaktır ya da “Dosyayı Kaydet” menüsünün açıldığını göreceksiniz. Buradan “Dosyayı Kaydet” diyerek indirme işlemini başlatın.
- İndirdiğiniz dosyaya çift tıklayarak programı açmanız yeterli olacaktır.
Rufus ile Ubuntu USB sürücüsü hazırlama işleminin ilk bölümünü bitirdik. Şimdi Ubuntu’nun belleğe kurulumu kısımlarına geçmek gerekecek.
Rufus ile Ubuntu USB Sürücüsü Hazırlama Adımları
İkinci kısımda işe ilk olarak Ubuntu yükleme dosyasını indirmekle başlayacağız. İşlem aşamalarına geçmeden önce şunu belirtelim ki Ubuntu tamamen açık kaynak kodlu ve ücretsiz olarak sunulan bir işletim sistemi. Yani orijinal sürüme erişmek için herhangi bir ücret ödemenize gerek yok. Bu bilgiyi de verdikten sonra adımlara geçelim.
- Burada yer alan bağlantıya gidin ve ekranda yeşil olarak gözüken “Download” sekmesine tıklayın.
- Tarayıcınıza göre indirme ya direkt başlayacaktır ya da indirme dosyasının nereye kaydedileceğini soran bir pencere açılacaktır. Yukarıda olduğu gibi böyle bir ekran gelirse “Dosyayı Kaydet” demeniz yeterli.
- İndirme işlemi tamamlandıktan sonra, en az 4 GB alana sahip olan bir USB belleği bilgisayarınıza takın ve ardından Rufus programını başlatın.
- Program direkt olarak USB belleği tanıyacaktır. “Aygıt” kısmında belleğinizin adının yazdığını göreceksiniz.
- “Önyükleme Seçimi” bölümüne gelip, “Disk ya da ISO Yansıması” sekmesinin seçili olduğuna emin olun.
- Şimdi ise bu sekmenin yanında yer alan “Seç” butonunu kullanın. İndirmiş olduğunuz Ubuntu ISO dosyasını seçin.
- “Seç” butonunun yanında yer alan mavi tik işaretine tıklayın ve dosya isminin kontrol edilmesini sağlayın. Altta yeşil bir çubuğun dolduğunu göreceksiniz. “Hazır” yazısının çıkmasını bekleyin. Eğer yeşil bir şekilde “Hazır” yazısı çıkarsa sorun yok demektir.
- Alt kısımda yer alan “Başlat” butonuna tıklayarak, dosyanın belleğe yazılmasını başlatın. Önemli olan nokta, USB bellek içerisinde herhangi bir dosyanın olmaması. Eğer varsa önce yedekleme yapın çünkü tüm belgeler, dosyalar silinecek. Biçimlendirme yapılacak.
- “Başlat” butonuna bastıktan sonra “İndirme Gerekli” yazısı sunulacak. “Evet” deyin ve eksik dosyaların indirilmesini sağlayın.
- “ISOHybrid Yansıma Algılandı” ekranı gelecek ve buradan yazma modunu seçmeniz istenecek. “ISO Yansıması Modunda Yazdır” seçeneğini işaretleyin ve “OK” deyin.
- Son bir uyarı ekranı ile karşılaşacaksınız. Bu ekranda USB’nin biçimlendirileceği ve verilerin silineceği söyleniyor. “Tamam” diyerek işlemi onaylayın.
- Bir süre yazma işleminin tamamlanmasını bekleyin. Yükleme tamamlanınca “Kapat” butonunu kullanın ve USB belleğinizi çıkarın.
Rufus ile Ubuntu USB sürücüsü hazırlama konusunda tüm detayları aktarmaya çalıştık. İşlemleri adım adım uygulamanızın ardından, artık USB belleğiniz Ubuntu medya sürücüsü haline geldi. İstediğiniz zaman belleğinizi kullanarak Ubuntu işletim sistemini yükleyebilirsiniz.
teşekkürler