RAM Nasıl Takılır? Resimli Anlatım

RAM (Random Access Memory), bilgisayar bileşenleri arasında en önemli parçalardan biri olarak bilinir. Ekran kartı, işlemci gibi diğer bileşenlerden farklı olarak bilgisayarın RAM’lerini değiştirmek (yeni RAM takmak ya da RAM kapasitesini arttırmak) çok daha kolay bir işlem olarak gösterilebilir. Bu yazımızda da “RAM nasıl takılır?” sorusuna cevap vermeye çalışacağız. Hem bu noktada dikkat edeceğiniz detaylardan söz edeceğiz hem de RAM seçimi nasıl yapılır sorusuna cevap vereceğiz.
RAM Nedir?
İçerik Haritası
Kelime karşılığı “Rastgele erişilebilir bellek” olarak tanımlanan RAM, en genel anlamıyla geçici depolama birimi olarak gösterilebilir. Genelde programlar ve oyunlar tarafından kullanılan geçici depolama birimi olan RAM’ler harddisk gibi depolama birimlerine göre çok daha hızlı okuma ve yazma sunmaktadır. Burada en büyük fark herhangi bir verinin RAM’lere yazılmamasıdır.
Yani depolama yapılmaz. Bilgisayar her açılıp kapandığında ya da RAM temizlemesi yapıldığı zaman, bellek sıfırlanmış olur. Özetle şöyle söyleyebiliriz; oyunlar, programlar yüksek okuma ve yazma hızı istediği için RAM’leri kullanır. Burada RAM hızınız ne kadar yüksek bir MHz değerine sahipse ve kapasitesi ne kadar yüksekse, o kadar iyi performans alırsınız.
RAM Seçimi Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
“RAM nedir?” sorusuna cevap verdik. “RAM nasıl takılır?” sorusuna geçmeden önce, seçimi nasıl yapacağınızdan söz edelim. Aldığınız RAM’i takmak en kolay işlem olacak. Öncelikle seçimi yaparken dikkat etmeniz gereken noktalar var.
Anakart Uyumlu RAM Seçilmesi: Bir RAM alıyorsanız, mutlaka anakartınız için desteklenen bellekleri tercih etmeniz gerekiyor. Burada ilk dikkat edeceğiniz nokta RAM türü. DDR2, DDR3 ve son dönemde popüler olan DDR4 bellekleri tercih edilebilir. Eğer anakartınız DDR4 bellekleri desteklemiyorsa, bu durumda kart üzerinde DDR4 bellekleri kullanamazsınız. Kartın slotları değişik olacağı için RAM’i anakart üzerinde takamazsınız bile. Bunun için öncelikle anakartınızın desteklediği RAM türünü seçmeniz gerekiyor.
MHz Değerine Dikkat Etmek: RAM’lerde bellek hızları MHz değeri olarak hesaplanır. Her RAM için belli bir MHz değeri vardır ve anakartınızın desteklediği değer bellidir. Diyelim ki anakatınız 2133 MHz değerini destekliyor. Bu durumda sizin 2400 MHz değerinde çalışan bir bellek tercih etmeniz mantıksız olacaktır. Çünkü RAM yine maksimum olarak 2133 MHz değerinde çalışacaktır. Haliyle ilk seçim sırasında belleklerin MHz değerinin anakartın desteklediği değerlere göre belirlenmesine dikkat etmek gerekir.
Modül Durumunu Kontrol Etmek: Yine anakart üzerinde kontrol edeceğiniz bir başka kısım ise RAM modülleri olacaktır. Bellekler; tekli, çiftli ve dörtlü modüller olarak kullanılabilir. Anakart üzerinde bu modüllerin sıralamasını görürsünüz. Eğer anakartınız tekli modülü destekliyorsa, tek bir RAM modülü bulunur. Genelde anakartların 4 RAM modülü sunduğunu da eklemiş olalım.
Kullandığınız RAM’lere Göre Seçim Yapın: Sisteminizde mevcut kullandığınız RAM’ler varsa, genelde aynı marka ve model RAM almaya dikkat edin. Yeni anakartlarda çok sorun olmuyor ancak bazen farklı marka RAM’leri tercih etmek çakışma sorunu yaratıyor. Bunun dışında RAM’lerin belli bir değerde olması da önemli. Yani diyelim ki sizin sisteminizde 1300 MHz değerinde çalışan bir RAM bellek var. Siz 1600 MHz değerinde çalışan bir başka RAM alıp taktınız. Bu durumda sistem en düşük hıza sahip olan RAM’e göre çalışacaktır. Yani 1600 MHz değerine kadar çıkabilen bellekler de yine 1300 MHz değerinde çalışacaktır. Bunun için seçim yaparken bellekler arasında bir uyum olup olmadığına bakın.
Kapasite Seçimine Dikkat: Yine bu kısımda da anakartınızın verdiği destek önemli olacak. Genelde son dönem orta segment anakartlarında çift slot yer alıyor ve maksimum olarak 16 GB RAM kapasitesi destekleniyor. Biraz daha üst segment serilerde çift slotlu toplamda 4 port bulunuyor ve 32 GB ile 64 GB arasında bellek kapasitesi destekleniyor. Anakartınızın maksimum olarak desteklediği kapasitenin üzerine çıkış yapamazsınız.
RAM Nasıl Takılır? (Masaüstü)
Gelelim RAM’lerin nasıl takılacağı kısmına. Burada dikkatli olmanız gerekecek. Adım adım belleklerin nasıl takılacağından söz edelim.
Not: Bu konuda teknik bilginiz yoksa, mutlaka profesyonel birinden ya da teknik servislerden destek almayı ihmal etmeyin.
- Belleği takmak için ilk olarak kasanızdaki tüm bağlantıları sökün. Güç kablosunu da çıkarın.
- Ardından kasayı açın.
- Anakart üzerinde (genelde işlemci fanının yanında) giriş slotları olduğunu göreceksiniz. Ana kartınıza göre değişmekle beraber burada 2, 4 ya da tek bir slot yer alabilir.
- Yine anakarta göre değişmekle beraber slotlarda tek bir mandal ya da iki taraflı mandal kullanılabilir. Tek bir mandal varsa, tek mandalı açın. Çift mandal varsa çift mandalı açın.
- Şimdi belleğinizin alt kısmında yer alan çentik alanına dikkat etmeniz gerekecek. Belleğin slota gireceği kısımda bir çentik bölümü vardır. Bu çentik bölümünün slotta da aynı yere gelmesi gerekiyor.
- Diğer bir değişle uzun kısım slotta uzun bölüme, kısa kısım ise slotta kısa bölüme denk gelecek. Bu kısımda belleği ters takmanız ve zorlamanız durumunda hem slota hem de belleğe zarar verebilirsiniz.
- Belleği slota oturttuğunuz zaman hafifçe bastırın ve mandalların kapanmasını sağlayın.
RAM Nasıl Takılır? (Laptop)
Laptop modellerinde kullanılan RAM’ler biraz daha küçük modellerdir. Bunları takılması sırasında da hemen hemen aynı yolu izlemek gerekecek. Yapmanız gereken işlemler şöyle:
Not: İşlemlere geçmeden önce, bu konuda hiç bilginiz yoksa teknik destek almanızın daha iyi olacağını belirtelim.
- Mouse gibi çevre birimlerini tamamen çıkarın ve cihazınızı fişten çekin. Ayrıca bataryanız çıkarılabiliyorsa, çıkarın.
- Arka kısımda RAM için ayrılmış olan bir alan varsa, sadece bu alanın vidalarını sökün. Yoksa tüm arka kapağın sökülmesi gerekir.
- Direkt olarak RAM slotları karşınıza çıkacaktır. Burada metal şekilde çift mandal olduğunu göreceksiniz.
- Mandalları açın ve RAM’i slotlara doğru olacak şekilde takın. Hafifçe bastırın ve mandalların kapanmasını sağlayın.
RAM Kapasitesi Nasıl Olmalı?
Yazımızı bitirmeden önce kimlerin kaç GB RAM seçmesi gerektiği konusunda da kısa bir bilgi verelim. Yıl 2020 ve artık programlar da oyunlar da yüksek RAM kapasitesine ihtiyaç duyuyor. Eğer performans sorunları yaşamak istemiyorsanız 16 GB RAM minimum seviyede yapacağınız seçim olsun. Render gibi işlemlerle uğraşanlar için bu rakam 32 GB’a kadar çıkacaktır.
RAM nasıl takılır sorusuna cevap verdik. Burada dikkat etmeniz gereken kural doğru slotlara doğru şekilde RAM’i takmak olacaktır. Diyelim ki çift kanal RAM takıyorsunuz. Mesela bu durumda da çift kanal RAM’leri anakart üzerinde aynı renkli slotlara takmanız gerekiyor. Tamamen doğru slota doğru RAM’i takmakla alakalı bir durumdan söz ediyoruz.