Platooning (Otonom Konvoy) Nedir? Ne Zaman Kullanılacak?

Otomobil teknolojilerinde yeni odak noktası, otonom araç sistemleri. Tesla öncülüğünde yaygınlaşmaya başlayan otonom araç teknolojileri, epey ilgi görmeye başladı. Bu alanda sürekli yeni bir sistemle karşı karşıya kalıyoruz. Geliştirilen son sistemlerden birisi de Platooning teknolojisi.
Platooning otonom araç teknolojisi, özellikle yük taşımacılığı konusunda devrim niteliğinde yeniliklerden biri olarak gösterilebilir. Peki, nedir bu otonom konvoy sistemi? Araçlarda nasıl bir teknolojiye yer veriliyor?
Platooning Sistem Nedir?
İçerik Haritası
Otonom araç sistemlerinden biri olan Platooning, araçların otomatik olarak birbirlerini takip etmesi üzerine kurulu bir teknoloji. En önde takip edilecek bir araç yer alıyor. Sistemin tüm işleyişini belirleyen araç bu oluyor. Arkadan gelen diğer araçların, öndeki aracın hareketlerine göre otonom bir şekilde yol aldığını görmek mümkün oluyor. Arkadan gelen araç, sistem üzerinden öndeki araca eşleşme isteği gönderiyor. Öndeki aracın eşleşme isteğini kabul etmesinin ardından, konvoy eşleşmiş oluyor.
Öndeki araç hızlandığı zaman, belirlenen takip mesafesine göre arkadaki araçlar da aynı oranda hızlanıyor. Aynı şekilde öndeki araç yavaşladığı zaman, arkadaki araçların da yavaşladığını görmek mümkün oluyor. Kısacası öndeki ana aracın hareketleri bir nevi taklit ediliyor. Konvoyu merkez araç yönetmiş oluyor.
Sistemin Artıları Neler?
Özellikle yük taşımacılığında, sistemin artıları dikkat çekecek kadar önemli. Bu noktada en büyük artı olan kısım, yakıt tasarrufu. Yük taşımacılığı yapan konvoyda, merkez araç tüm rüzgar kuvvetini kesiyor olacak. Bu da diğer araçların rüzgar kuvvetine maruz kalmadan ilerlemesini sağlayacak. Haliyle belli bir miktar yakıt tasarrufu elde edilecek. Bunun dışında yol güvenliği konusunda da birçok artı sunulmuş olacak.
Merak Edilen Kısımlar
Genel olarak Platooning, yani otonom konvoy teknolojisinden söz ettik ancak merak edilen farklı noktalar da yok değil. Bu kısımda sorular üzerinden merak edilen bazı detaylara yer vermiş olacağız.
Araya Araç Girerse: Araçların sadece ana sensörler üzerinden iletişim kurmadığını belirtelim. Araya herhangi bir araç girdiği zaman, araçlar arasındaki iletişim sistemi devreye girecek. Arkada yer alan tır, gereklilik halinde yavaşlayacak ancak konvoydaki merkez araç hareketlerini takip etmeye devam edecek. Aradaki araç çıktığı zaman, yeniden belirlenen takip mesafesine geçilecek.
Bağlantı Kurulması: Yukarıda söz ettik ancak biraz daha detaylı bir bilgi verelim. Platooning sistemde iki araç arasında bağlantı kurulması için, merkez araca istek gönderilmesi gerekecek. Öndeki araca gönderilen isteğin kabul edilmesi durumunda, araçlar için bağlantı gerçekleşmiş olacak.
Araçta Sürücü Bulunması Durumu: Önde yer alan araçların içerisinde mutlaka sürücü bulunacak. Arkadaki araçlarda da otonom 2 seviyesi sunuluyor. Yani bağlantıdan sonra her ne kadar sürücülerin bir hamle yapmasına gerek kalmasa da mutlaka direksiyon başında sürücü bulunması lazım.
Genel olarak Platooning teknolojisi konusunda bilinmesi gerekenler bunlar. Türkiye’de de Ford AR-GE merkezinde geliştirilen yeni teknolojinin, çeşitli markalar tarafından tüm dünyada kullanılması bekleniyor. Sistemin ne zaman kullanıma gireceği ise net bir tarihle açıklanmış değil.