Donanım

Oyun İçin Bilgisayar Önerisi

Film izlemekten müzik dinlemeye, sunum hazırlamaktan oyun oynamaya kadar birçok eylemi gerçekleştirmemizi sağlayan bilgisayarlar hayatımızda önemli bir yere sahip. Dolayısıyla bu durum artık bilgisayarların kullanım amaçlarına özel olarak üretilmesine sebep oluyor. Bu yüzden biz de makalemizde oyun için bilgisayar önerisi konusunda sizlere gerekli bilgilendirmeleri yaparak oyun bilgisayarı nasıl olmalı? Oyun bilgisayarında en önemli şey nedir? Gibi sorulara açıklık getirmeye karar verdik.

İlk olarak oyun için bilgisayar konusunda dikkat etmeniz gereken en önemli unsurlar ekran kartı, RAM ve işlemcidir. Ancak bunlar arasında önem sıralaması yapacak olursak Ekran Kartı > İşlemci > RAM gibi bir sıralamayla karşılaşırız. Yine de asıl önemli parçaların birbiriyle uyum halinde olması ve bilgisayarınızın oynamak istediğiniz oyunun sistem gereksinimlerini karşılamasıdır.

Oyun İçin Bilgisayar Önerisi

Oyun için bilgisayar alacağınızı ama bilgisayar donanımları hakkında bilgi sahibi olmadığınızı varsayarsak sizlere oyun için bilgisayar önerisi yapmadan önce oynamak istediğiniz oyunların sistem gereksinimlerine bakmanızı tavsiye ediyoruz. Örneğin diyelim ki bilgisayarınızda PUBG ve GTA 5 gibi yüksek sistem gerektiren oyunları oynamak istiyorsunuz.

Bu durumda istediğiniz oyunları sorunsuz bir şekilde oynayabilmek için gerekli olan bilgisayarın donanımsal özelliklerine, Google’da oyunun ismini yazdıktan sonra “Sistem Gereksinimleri” yazıp aratarak ulaşabilirsiniz (Örnek: PUBG Sistem Gereksinimleri). Böylece oyunu oynayabilmeniz için tavsiye edilen sistem gereksinimleri karşınıza çıkacaktır. Örneğin GTA 5 için tavsiye edilen sistem gereksinimleri aşağıdaki gibidir:

  • İşletim Sistemi: Windows 8.1 64 Bit, Windows 8 64 Bit, Windows 7 64 Bit Service Pack 1
  • İşlemci: Intel Core i5 3470 @ 3.2GHZ (4 CPU) / AMD FX X8 8350 @ 4GHZ (8 CPU)
  • Bellek: 8GB
  • Ekran Kartı: NVIDIA GTX 660 2GB / AMD HD7870 2GB
  • Ses Kartı: %100 DirectX 10 uyumlu
  • Sabit Disk Alanı: 65GB

Alacağınız bilgisayar donanımsal olarak yukarıdaki özelliklere ya da daha iyisine sahip olmalıdır. Şimdi alacağınız bilgisayarın sizlere karışık gelebilecek bu donanımsal özellikleri karşılayıp karşılamadığını anlayabilmeniz için size birtakım genel ipuçları vereceğiz.

  • GHZ ne kadar fazla olursa bilgisayarın işlemci gücü o kadar fazla olacaktır (Örneğin; 3,4GHZ > 3GHZ).
  • Intel işlemciler arasında kıyaslama yaparken önemli olan işlemcinin i5, i7, i9 olması değil işlemcilerin nesil farkıdır. Nesil farkını işlemcinin yanında yer alan sayısal değerlere bakarak anlayabilirsiniz. Örneğin; Intel’in i5 8300H işlemcisi i7 7700HQ işlemcisinden daha iyi performans sağlayacaktır.
  • NVIDIA Ekran kartlarında GTX ibaresinin yanındaki sayı ne kadar büyükse ekran kartı o kadar yüksek performans sunar (Örneğin; GTX 1060 > GTX 1050. Bu durum AMD ekran kartlarının RX serilerinde de aynıdır. Örneğin; RX 580 > RX 570).
  • Ekran kartlarının yanında yazan 2GB ve 4GB gibi değerlerde aynı model için yine büyük rakamda GB’ye sahip olan ekran kartı avantajlıdır (Örneğin; GTX 1060 6GB > GTX 1060 3GB).
  • RAM tercihi yaparken bellek boyutu ve çalışma frekansları en önemli detaylardır. Özellikle çalışma frekansları en çok dikkat edilmesi gereken unsurdur (Örneğin; 8GB 3200 MHZ > 8GB 2133 MHZ).

Oyun için bilgisayar önerisi konusunda sizlere birtakım temel bilgileri sunmuş olduk. Siz de bilgisayar alırken oynamak istediğiniz oyunların sistem gereksinimlerine bakabilir ve alacağınız bilgisayarı yukarıdaki bilgileri dikkate alarak belirleyebilirsiniz.

Bu İçeriği Yararlı Buldunuz mu?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu