Otonom Araçlar için Kazaları Önceleyecek Teknoloji ShadowCam

Otonom araçlar henüz trafik için hazır değil. Mevcut otonom sistemler maksimum olarak 2.dereceye kadar çıkabilmiş durumda. Bu da sürücülerin, sürekli direksiyon başında olması zorunluluğunu ortaya çıkarıyor. Tüm bunlara rağmen tam otonom sistemler için çalışmalar da yapılmıyor değil. Daha önce Tesla’nın bu konuda yeni teknolojiler geliştirdiğini duyurmuştuk. Şimdi ise MIT mühendisleri, benzer bir çalışmaya imza attı. ShadowCam adı verilen yeni teknoloji, tam otonom araçlar için perdeyi aralamış oldu.
ShadowCam Sistemi Gölgeleri Takip Edecek
MIT sunumuna göre ShadowCam, bilgisayarla görme tekniği üzerinden çalışıyor. İşin ilginç kısmı, gölgelerin izleniyor olması. Özel bir kamera yerleşiminin kullanıldığı teknoloji, engellerin arkasından yansıyan gölgeleri takip etmekte.
Eğer yol üzerine düşen gölge hareket ediyorsa, bu durumda sensörler devreye giriyor ve hareketin tüm detayları algılanmaya çalışılıyor. Bilgisayarlı görme ile görüntü işleniyor ve gölge hareketinin ne yönde olduğu, ışık yoğunluğuna göre tespit ediliyor. Eğer gölge yola doğru yaklaşıyorsa, sistem bunu anlıyor ve otonom araç önce yavaşlatılıp, gerekirse durduruluyor.
MIT bu şekilde engellerin arkasından çıkan insanların ya da diğer araçların algılanmasını sağlayacaklarını açıkladı. Zaten tam otonom sistemlerinin kullanılamamasının en büyük nedeni, ani durumlara tepkiler verilemiyor olması.
Belli bir rotada ya da belli yoğunlukta alanlarda otonom sürüş sorunsuz çalışıyor. Fakat şehir içi gibi, her an önünüze birinin ya da bir aracın çıkabileceği ortamlarda, otonom teknolojiler sürücüler kadar ani tepki veremiyor. Bu durumda da kazalar meydana geliyor.
MIT tarafından geliştirilen ShadowCam bu noktada çok önemli bir yardımcı. Gölge hareketinin tespit edilmesi, aracın önceden önlem almasını sağlıyor. Muhtemelen yapay zeka ile sürekli bir deneyim kazandırılacak olan otonom teknolojinin, güvenlik sorununu en aza indireceği düşünülmekte. Şimdiden araçlar üzerinde de testler yapılmaya başlandı.