Ölü Piksel Nedir? Ölü Piksel Sorunu Nasıl Çözülür?

Bilgisayarda, tablette, telefonda kısacası dijital ekrana sahip bütün cihazlarda görülebilen ölü piksel sorunu sıklıkla karşılaşılan bir sorun. Elbette bu durumla karşılaşan kullanıcıların aklına da ölü piksel sorunu nasıl çözülür? Sorusu geliyor. Dilerseniz öncelikle ölü piksel nedir? Sorusuna cevap vererek sorunu tanımlayalım.
Ölü Piksel Nedir?
İçerik Haritası
Ölü piksel, ekranda bulunan ve görüntüyü oluşturan piksellerden bir veya birkaçının hiç çalışmaması veya düzgün çalışmamasıdır.
Pikseller hiç çalışmadığında ekranda siyah bir nokta oluşurken, sorunlu çalıştığındaysa ekranda renk kaymaları gözlemlenebilir. Örneğin ekranın bir kısmında beyazlıkların ya da daha farklı renklerin yoğunlaşması görülebilir. Bu gibi renk kaymalarına sebep olan pikseller, takılmış piksel olarak da adlandırılmaktadır. Peki pikseller neden ölür ya da neden takılır?
Elbette bu sorunun cevabı donanımsal bir arıza olabilir ve cihazı garantiye göndermeden sorunu çözemeyebilirsiniz. Ancak internetteki çoğu kullanıcının şikayeti göz önüne alındığında ölü piksel ya da takılmış piksel sorunu genellikle donanımsal sebeplerden kaynaklanmamaktadır ve garanti servisindeki herhangi bir teknik müdahaleye ihtiyaç duyulmadan çözülebilir niteliktedir. Dilerseniz donanımsal sebeplerden kaynaklanmayan ölü piksel ya da takılmış piksel sorununun neden ortaya çıktığından kısaca bahsedelim.
Bu gibi donanımsal sebeplerden kaynaklanmayan ölü piksel sorununun ortaya çıkmasının en büyük sebebi, bilgisayarınızda uzun bir süre (3 saat ve üzerinde) fotoğraf vb. hareketsiz bir görüntünün görüntülenmesidir. Örneğin film izlerken uyuyakaldığınızı ve film bitiminde ekranda kalan sabit görüntünün uzun süre görüntülendiğini varsayalım. Bu durumda bilgisayarınızdaki pikseller uzun süre aynı görüntüyü oluşturduğu ve hareketsiz kaldığı için ölü piksel ya da takılmış piksel olarak adlandırılan sorunlara yol açabilir.
Hatta bilgisayarlarda bulunan hareketli ekran koruyucularının, ekran bir süre sabit kaldığında ve bilgisayarınızda hiçbir işlem yapmadığınızda devreye girmesinin bir sebebi de budur. Böyle durumlarda bilgisayarınız ekran koruyucuya geçerek uzun süre aynı görüntünün ekranda sabit kalmasına izin vermez ve ekranda ölü piksel, takılmış piksel gibi sorunların ortaya çıkmasını engeller. Laptoplarda da belirli bir süre işlem yapılmadığında ekranı ve bilgisayarı korumak için devreye giren “Uyku modu” vardır. Uyku modu sayesinde ekran kararır ve ekranda uzun süre aynı görüntü kalmamış olur.
Sorunun ortaya çıkmasında etkili olan en yaygın sebebi açıkladığımıza göre artık ölü piksel sorunu nasıl çözülür? Sorusunu cevaplayabiliriz.
Ölü Piksel Sorunu Nasıl Çözülür?
Daha önce bahsettiğimiz gibi, eğer sorununuz donanımsal sebeplerden kaynaklanmıyorsa muhtemelen ekranınız, yukarıda belirttiğimiz örneğe benzer bir durumla karşı karşıya kalmış ve ölü piksel sorunu ortaya çıkmıştır. Ölü piksel sorunu piksellerin uzun süre aynı görüntüyü ve rengi görüntülemesinden dolayı ortaya çıktığı için ölü piksel sorununun çözümü de aynı piksellerin kısa süre içerisinde farklı görüntüleri ve renkleri oluşturması olmaktadır. Peki piksellerin kısa süre içerisinde farklı görüntüleri ve renkleri görüntülemesini nasıl sağlayacaksınız? Bu işlemi gerçekleştirmek için:
- Öncelikle, aşağıdaki videoyu, kalitesi ekran çözünürlüğünüze uyumlu olacak şekilde (Örneğin ekran çözünürlüğünüz Full HD ise videoda da Full HD görüntü kalitesini seçin), tam ekran yaparak bitene kadar oynatın.
- Video, ekranınızda kısa süre içerisinde farklı farklı renklerin görüntülenmesini sağlayacaktır. Dolayısıyla bu kadar hızlı renk geçişi başınızı döndürebilir ve sizi kötü etkileyebilir. Özellikle epilepsi hastalarının epilepsi ataklarını tetikleyebilir. Dolayısıyla videoyu başlattıktan sonra, video bitene kadar asla ekrana bakmamanızı tavsiye ediyoruz.
Video tamamlandığında büyük ihtimalle ölü piksel sorunu çözülmüş olacaktır. Ancak sorun uzun süredir varlığını koruyorsa ve bilgisayarı bu şekilde kullanmaya devam ettiyseniz 1 saatlik bir ölü piksel sorunu çözme videosu yeterli olmayabilir. Böyle bir durumda:
- İlk olarak, aşağıdaki videoyu, yine kalitesi ekran çözünürlüğünüze uyumlu olacak şekilde ayarlayın.
- Videoyu tam ekran yaptıktan sonra oynatmaya başlatın ve video bitene kadar (12 saat) ekrana bakmadan bekleyin.
Böylece ölü piksel ya da takılmış piksel sorununuz ortadan kalkmış olacaktır. Bu işlemlerden sonra ekranınızda az da olsa renk kaymaları ve izler kalabilir. Dilerseniz bunları gidermek için işlemleri tekrarlayabilirsiniz.
Artık, ölü piksel nedir? Ölü piksel sorunu nasıl çözülür? Adlı makalemizin sonuna geldik. Dilerseniz konu hakkındaki düşüncelerinizi ve deneyimlerinizi makalemize yorum yaparak bizlerle paylaşabilirsiniz.
süper düzeldi sorunum