Teknoloji

NASA’nın Şekil Değiştiren Robot Projesi Ortaya Çıktı

Satürn, Güneş Sistemi içerisinde en dikkat çeken gezegenlerden biri olarak biliniyor. Uzayda yaşam araştırmaları noktasında önemli adreslerden biri olan Satürn kadar uydusu da dikkat çekmekte. Satürn’ün uydusu olan Titan’ın Dünya’ya olan benzerliği, NASA’nın bu alanda araştırmalarını yoğunlaştırmasına neden oldu. Son olarak araştırmalarda kullanılmak üzere şekil değiştiren robot projesinin hayata geçirildiği açıklandı.

NASA Titan için Özel Görevlere Başlayacak

Kısa süre önce açıklanan şekil değiştiren robot projesinin öncesinde, Cassini görevleri dikkat çekmişti. Öyle ki NASA, Titan uydusuna defalarca araştırma araçları göndermiş ve uydunun yapısını incelemişti. Yapılan incelemeler sonrasında Dünya’ya en yakın merkezlerden biri olduğu ortaya çıkan uydunun, sıvı metandan oluşan göllere sahip olduğu ve hatta bazı akarsularının bulunduğu da açıklanmıştı.

NASA’nın Şekil Değiştiren Robot Projesi Ortaya Çıktı

Yüzeyinin de Dünya yüzeyine oldukça benzer olması nedeniyle Titan üzerinde daha geniş kapsamlı araştırmalar yapılmasına karar verildi. Bu noktada NASA’nın şekil değiştiren robot projesi devreye giriyor.

Cobots adı verilen şekil değiştirme yeteneğine sahip olacak olan araştırma robotları, bir grup halinde hareket edecek. Cobots üzerinde bir pervane sistemi yer alacak. Bu pervane sistemi sayesinde, robotlar yüzeye temas etmeden hareket edebilecekler. Robotların yüzeye temas etmeden, gezegenin etrafını dolaşması mümkün olacak. Keşif için kullanılacak olan robotlar, yüzeyin olumsuz etkilerinden zarar görmeden araştırmaya katılabilecek.

Şekil değiştirme kısmı ise tam bu bölümde devreye giriyor. Robotlar yüzeye indikten sonra, derinlere inebilmek üzerine tasarlanıyor. Bu durumda cobots robotları, kendi arasında birleşerek yeni bir forma girebiliyor. Yüzeyin içerisine girmek için uygun bir dönüşüm gerçekleştirilebiliyor.

NASA’nın Şekil Değiştiren Robot Projesi Ortaya Çıktı

Mini boyutlara sahip olacak robotların birleşmesi için herhangi fiziksel bir iletişime gerek kalmayacak. Yarı otonom olarak tasarlanan robotlar, üzerinde yer alan sensörleri kullanarak birleşme gerçekleştirebilecek.

Robotların enerjisinin nasıl sağlanacağı konusunda hala soru işaretleri var. Otonom sistemlerinin de yüksek oranda enerji harcama potansiyeli var. Yani yoğun bir enerji ihtiyacı ortaya çıkacak. Bu konuda NASA sadece fırlatma sisteminde sunulacak olan tasarruftan söz etti. Şekil değiştiren robotların Titan’a, ekstra bir fırlatma roketi ile gönderilmesi sağlanacak. Böylece robotların hedefe ulaşana kadar enerji harcamasının önüne geçilecek. Roket, Titan yakınına ulaştığı zaman robotları özel bir paraşüt sistemiyle bırakacak.

İlk testlerin 2020 yılında yapılması beklenirken, şekil değiştiren robot projesinin 2026 yılında kullanıma geçmesi bekleniyor. Bu tarihine kadar projede değişiklikler yapılması da söz konusu olabilir. NASA’nın Titan uydusu üzerinde nasıl keşifler yapacağı ise başka bir merak konusu.

Bu İçeriği Yararlı Buldunuz mu?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu