Teknoloji

NASA, Plüton Görevini Yenilemeye Hazırlanıyor

2024 yılında yeniden Ay’a insan gönderecek olan NASA, bir yandan Ay görevi için çalışmalarını hızlandırırken bir yandan ise yeni görevler için araştırma çalışmaları yapıyor. NASA’nın Ay görevinin hemen arkasından cüce gezegen olarak bilinen Plüton’a ulaşmak adına yeni bir görev üzerinde çalışıldığı da ortaya çıktı.

Tıpkı Ay görevinde olduğu gibi yeni Plüton görevi, NASA’nın ikinci kez deneyeceği bir görev olacak. Daha önce de benzeri bir çalışma yapılmış ancak istenen seviyede veri toplanamamıştı.

Plüton Görevi Tekrarlanacak

NASA daha önce New Horizons uzay aracıyla Plüton görevini gerçekleştirmişti. Dönemin teknolojisine göre geliştirilen araç, yakıt limiti nedeniyle görevde tam olarak başarılı olamamıştı. Aslında New Horizons yörüngeye girdi ancak hem cüce gezegen için hem de uyduları için tam anlamıyla verileri toplayamadı. Enerjisinin yetmemesi nedeniyle tam olarak verileri toplayamayan aracın, bir süre sonra tamamen kapandığı açıklanmıştı.

Görevin yenilenmesinin ana nedeni de bu. İlk görev sırasında yeteri kadar veri toplanamaması ve cüce gezegen için sırların açığa çıkarılamaması nedeniyle yeni bir araç tasarlanacak ve bu araç gezegene gönderilecek.

NASA, Plüton Görevini Yenilemeye Hazırlanıyor

Yeni Plüton görevinin maliyetlerinin hesaplanması adına Southwest Research Institute şirketine başvuru yaptığı belirtilen NASA’nın, planı da ortaya çıktı. Buna göre özel geliştirilen araç yine Plüton yörüngesine yollanacak.

Yörüngede 2 yıl geçirecek olan araç, bu süre içerisinde tüm verileri toplayacak ve görevi tamamlamadan bu verileri Dünya’ya gönderecek. Plüton yörüngesinde 2 yıl geçirmesinin ardından aracın diğer cüce gezegenlere doğru hareketi sağlanacak. Planlanan, başka bir cüce gezegene daha ziyareti gerçekleştirebilmek. Fakat bunun ne kadar mümkün olacağı konusu net değil.

İlk olarak 2015 yılında düzenlenen görevin, özel uzay aracı ve yeni teknoloji ile daha başarılı olması bekleniyor. Belki de bu kez Plüton hakkında bambaşka sırların açığa çıkması sağlanabilir. Bunun için NASA’nın açıklamalarını beklemek gerekecek.

Bu İçeriği Yararlı Buldunuz mu?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu