Teknoloji

Kuantum Bilgisayar Geliyor

Kuantum bilgisayar nedir? Kuantum fiziği ilkelerine göre dizayn edilmiş, normal bilgisayarların maksimum hesap yapma kabiliyetinin, çok üstlerinde hesap yapabilen yapılardır.

Kuantum bilgisayarı şimdilik küçük ölçekte yapılmıştır ve henüz pratik bir modele dönüştürülmedi. Microsoft’ un kuantum laboratuvarında, Kuantum fiziği ilkelerine uyumla yürütülen çalışmalara bakılarak, kuantum bilgisayarların 10 yıl içerisinde üretime geçebileceğini düşünüyoruz.

Kuantum Bilgisayarların Normal Bilgisayarlardan Farkı Nedir?

Bildiğimiz aşina olduğumuz bilgisayar sistemleri ikili sayı formatında verileri depolama yoluyla işlev görürler. Seriler şeklinde 1 – 0 kombinasyonlarını elektronik bileşenlerinde muhafaza ederler. Bilgisayarın hafıza bileşenlerinden her biri 1 bit olarak tanımlanır. 1 – 0 kombinasyonları arasında Boolean mantığı ile bilgisayar algoritmaları tarafından ayarlamalar yapılarak bu bit’ ler çeşitlendirilir.

Kuantum Bilgisayar Geliyor

Peki kuantum bilgisayarlar da bu işlem nasıl oluyor? Kuantum bilgisayar da bilgiler 1 – 0 şeklinde ya da bu 1 – 0 değerlerin, kuantum süperpozisyonu dediğimiz şekilde depo edilir. Kuantum bitlere kısaca kubit denilir. Süperpozisyon da olan diğer bir kubitle birlikte bir hesaplama yaptığında tek bir hesap sonucu, 4 ayrı sonuç elde ediliyor. 1/0 , 1/1 , 0/0 , 0/1 değerleri şeklinde.

Bunu biraz da açıklamamız gerekirse; klasik bilgisayarların yapabileceği hesaplarda çıkan sonuç 1/0 veya 0/1 şeklinde tek değerler olabilir. Hesaplamalar bu şekilde seriler halinde devam ettiği durumda, hesaplamaya katılan kubit’ lerin arttırılması sonucu ortaya çıkacak hesap ile, aynı sayıda klasik bit’ lerin yaptığı hesap arasında, seriler arttıkça katlanarak artan devasa farklar oluşacaktır. Kubitler daha esnek bir yapıya sahiptir diyebiliriz. Kuantum fiziği özellikleri de burada ortaya çıkıyor.

Kuantum bilgisayarlarının esas yeteneği; eşzamanlı olarak, paralel şekilde, çoklu işlem ve hesap yapabilmesi. Bu aynı anda çoklu işlem yapmasına da kuantum paralelizm deniliyor.

Klasik bilgisayarlar ve Kuantum bilgisayar arasındaki bir diğer önemli fark ise çalışmakta olan bir bilgisayarın ne durumda olduğunu öğrenmeye çalıştığımız zaman ortaya çıkıyor. Klasik bilgisayarlarda istediğimiz zaman bilgisayardaki bitlerin ne durumda olduğunu tam olarak öğrenebiliyoruz.

Kuantum’ un etkileyici özelliklerinden sonra bunu söylemek garip ama, Kuantum bilgisayarların ne durumda olduğunu teorik olarak bilmek imkansız şimdilik. Kuantum bilgisayarlarını oluşturan kübitler de meydana gelen çakışma tam olarak belirleyemiyoruz.

Bilgisayara herhangi bir zamandaki durumunu sadece kısmi bir bilgi alarak az çok öğrenebiliyoruz. Kısaca kuantum bilgisayarlar içindeki bilgiye erişim kısıtlığı sunuyor diyebiliriz.

Kuantum Bilgisayarlar Nasıl Çalışacak?

Kuantum bilgisayar, geleneksel bilgisayarların yapması mümkün olmayan, hayal sınırlarını aşan büyüklükte hesaplamalar yapabilecek yeteneklere olacak.

Kuantumların böylesi ileri derecede hesaplamalar yapabilmesi, şifreleme alanında özellikle dünyanın finansal sisteminin, günümüz bilgisayarlarının çözmeyi asla başaramayacakları büyüklükteki şifreleme sayılarından oluşan sistemleri kolayca aşarak çökertebileceği endişesini de doğuruyor. Ama biz sanıyoruz ki Kuantum bilgisayar için böylesi ileri gelişmelerden sonra şifreleme sorununa da bir çözüm gelecektir.

Kuantum bilgisayar nedir konusunda bilgi sahibi olduktan sonra. Bu gizemli ve müthiş akıllı bilgisayarların getireceklerini sabırsızlıkla bekliyoruz.

Bu İçeriği Yararlı Buldunuz mu?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu