Donanım

Laptop Siyah Ekran Sorunu

Laptop kullanıcılarının en çok karşılaştığı sorunlardan birisi de siyah ekran sorunu olmaktadır. Elbette bu sorun farklı sebeplerden dolayı ortaya çıkabilmektedir. Dolayısıyla bu makalemizde sizler için test ettiğimiz ve olumlu sonuç aldığımız yöntemleri sizlerle paylaşarak yaşadığınız siyah ekran sorununu gidermenize yardımcı olacağız.

1. Yöntem: Bataryayı Çıkartın

Siyah ekran sorunu bazı durumlarda batarya ve Laptop arasındaki güç aktarımının doğru bir şekilde gerçekleşmemesi sebebiyle ortaya çıkabilir. Dolayısıyla bu sorunla karşılaştığınızda yapmanız gerekenler aşağıdaki gibidir:

Laptop Siyah Ekran Sorunu

  • İlk olarak bilgisayarınızı kapatarak bataryayı ve şarj adaptörünü bilgisayarınızdan çıkartın (Bilgisayarınızın bataryası dahili bataryaysa ve çıkartılamıyorsa bilgisayarın adaptörünü çıkartın ve bilgisayarı uzun süre açık tutarak bataryanın boşalmasını sağlayın).
  • Daha sonra bilgisayarınızın USB girişine herhangi bir Flash Disk takın (Diskin içinde ne olduğu önemli değildir).
  • Flash belleği Laptop’a bağladıktan sonra, bilgisayarı açarken kullandığınız “Power(Güç)” tuşuna 30-40 saniye kadar basılı tutun.
  • Son olarak Flash belleği bilgisayardan çıkartın ve hem bataryayı hem de şarj adaptörünü bilgisayara takın.

Belirttiğimiz adımları uyguladıktan sonra bilgisayarınızın “Power(Güç)” tuşuna basarak bilgisayarı normal bir şekilde başlatabilirsiniz. Böylece “Laptop siyah ekran sorunu” için 1.yöntemimizi sizlerle paylaşmış olduk. Eğer bu yöntem sorunu çözmekte işe yaramadıysa makalemizi okumaya devam ederek diğer yöntemlerimizi deneyebilirsiniz.

2. Yöntem: Görev Yöneticisini Çalıştırın

Laptop’larda siyah ekran sorunu Windows ara yüzünün görüntülenmesi için çalışması gereken Windows gezgininin düzgün çalışmadığı durumlarda da ortaya çıkabilmektedir. Böyle bir durumda:

Laptop Siyah Ekran Sorunu

  • Öncelikle, “CTRL+ALT+DELETE” tuşlarına basarak “Görev Yöneticisini” çalıştırın.
  • Daha sonra açılan görev yöneticisi penceresinin sol-üst köşesindeki “Dosya” sekmesinin üzerine gelerek “Yeni Görevi Çalıştır” seçeneğine tıklayın.

Laptop Siyah Ekran Sorunu

  • Şimdiyse karşınıza çıkan penceredeki “Aç” başlığının karşısında bulunan kutucuğa tıklayarak “explorer.exe” yazın ve “Tamam” seçeneğine tıklayın.

İşlemleri tamamladıktan hemen sonra Windows gezgini çalışacak ve “siyah ekran sorunu” çözülecektir.

3. Yöntem: Laptop’un Hava Çıkışlarını Kapatın

Sizlere Laptop siyah ekran sorunu ile ilgili önerdiğimiz ilk iki çözüm işe yaramadıysa sorununuz muhtemelen donanımsaldır. Özellikle ekran kartının çok yüksek sıcaklıklara ulaştığı durumlarda ekran kartının altında bulunan lehimler eriyerek birbirine temas eder. Siz bilgisayarınızı kapattığınızdaysa temas halindeki lehimler beraber soğuyarak birbiriyle temas halinde kalırlar ve siz tekrar bilgisayarı açmaya çalıştığınızda ekran kartının düzgün çalışmasını engelleyerek siyah bir ekranla karşılaşmanıza sebep olurlar.

Laptop Siyah Ekran Sorunu

Ancak bilgisayarınızın belirli bir sıcaklığa ulaştırdığınızda bu lehimler genleşerek geçici olarak tekrar birbirinden ayrılabilir. Elbette böyle bir donanımsal sorunu bilgisayarınızı teknik servise götürmeden tamamen çözebilmeniz mümkün değildir. Dolayısıyla bu noktada sizlere sunduğumuz öneri geçici bir çözüm önerisidir. Ancak yine de bu yöntemi uygulayarak bilgisayarınızın içerisinde bulunan ve acil ulaşmanız gereken bir dosyaya ulaşabilir ya da başka işlemleri gerçekleştirebilirsiniz. Böyle bir durumda Laptop siyah ekran sorununu gidermek için:

  • Bilgisayarınızı çalıştırın ve bilgisayarınızın hava çıkışlarını kapatın (Bu işlem için streç film, poşet vb. materyaller kullanabilirsiniz)
  • Daha sonra, bilgisayarınız ısınana ve siz bu ısıyı laptop kasasına dokunarak rahatlıkla hissedebilene kadar (yaklaşık 15-20 dakika) bekleyin.
  • Bilgisayarınızın yeterince ısındığını düşünüyorsanız “Power (Güç)” tuşuna 5 saniye kadar basılı tutarak bilgisayarınızı kapatın.
  • Son olarak vakit kaybetmeden bilgisayarınızı normal bir şekilde başlatmayı deneyin.

Böylece “Laptop siyah ekran sorunu” ile ilgili sizlere 3 farklı çözüm yöntemi sunmuş olduk. Son olarak çözüm yöntemlerini sırasıyla uygulamanız gerektiğini hatırlatarak makalemize burada son veriyoruz.

Bu İçeriği Yararlı Buldunuz mu?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu