Curiosity Aracı Mars’ta Oksijen Dalgalanmaları Buldu

Mars, NASA’nın yeni gözdelerinden bir tanesi. Tıpkı Ay görevlerinde olduğu gibi Mars görevlerine de yoğunlaşma söz konusu. Mars yüzeyine sürekli olarak araçlar göndermeye devam eden NASA, son olarak, Mars 2020 aracının gönderileceğinden söz etmişti.
Bir yandan yeni araçların gönderimi devam ederken bir yandan da mevcut araçlardan veriler gelmeye devam ediyor. Son olarak Curiosity aracından gelen veriler açıklandı. Mars atmosferindeki oksijen miktarını gösteren araştırma, bilim insanlarını şimdiden şaşırtmayı başarmış durumda.
Curiosity Aracının Verilerine Göre Oksijen Dalgalanması Çok Yüksek
5 senedir Mars yüzeyinde veri toplayan Curiosity aracının atmosferi izlemesi için sensörleri de bulunuyor. Bu sensörler sayesinde atmosferde yer alan gazların izlendiğini belirten NASA, elde edilen son verileri paylaştı. 5 senelik çalışma içerisinde ilk olarak azot için değerlendirme yapılmadığı açıklandı. Azot miktarının çok az olduğu, bunun için değerlendirmeye ihtiyaç olmadığı söylendi.
En çok üzerinde durulan veri ise atmosferde yer alan oksijenin değişimi oldu. Buna göre Mars kuzeyinde, bahardan yaza doğru geçiş yapılırken çok yüksek oranda oksijen açığa çıkıyor. Sonbahar ile kış arasında geçiş olurken ise oksijen miktarı en aza iniyor.
Dalgalanmanın çok yüksek olması ve aradaki farkın tahmin edilene göre beklenmeyen bir seviyede olması şaşırtıcı. Bilim insanlarına göre, bu duruma neden olacak bir etken olmalı. Henüz bu etkenin ne olduğu konusunda bilgi yok ancak farklı kimyasalların buna neden olabileceği düşünülüyor. Detaylı neden tespiti için Curiosity aracının analizleri devam ettirilecek.
Bu arada bir detaydan daha söz edelim. Yazı içerisinde mevsimlerden bahsettik. İlk etapta şaşırmış olabilirsiniz. Mars, tıpkı Dünya’da olduğu gibi eğik bir eksene sahip. Yani bir taraf güneş ışınlarını alırken, bir diğer taraf güneş ışınlarını almıyor.
Kısacası mevsimler oluşuyor. Gezegenin eğik eksen yapısından kaynaklanan bir durumdan söz ediyoruz. Araştırmalarla beraber Mars yüzeyinde hem mevsim geçişleri konusunda hem de oksijen durumu konusunda daha fazla bilgi elde edilmiş olacak. Yeni gönderilecek olan Mars 2020 aracı da veri toplama konusunda önemli bir yardımcı olacak.