Biyometrik Güvenlik Nedir ? Avantajları Neler

Teknolojinin hızlı gelişimi klasik emniyet yöntemlerini yetersiz ve etkisiz bırakmaya başladı. Bu yetersizlik fazlası ciddi emniyet zafiyetlerine neden olmaktadır. Bu hal İnsanoğlunu daha net ve sağlıklı netice veren emniyet sistemlerini geliştirmeye itmiştir. Geliştirilen teknoloji ile son senelerde en çok tercih edilen sistemlerden biri biyometrik emniyet sistemleridir. Peki, bu düzenin temeli nedir, biyometrik emniyet nedir, ileride şifrelerimizin yerini nasıl alacak?
Biyometrik emniyet; rastgele bir sisteme dahil olan şahıs ve kullanıcıların fiziksel özellik, davranış ve aynısı özelliklerinden faydalanarak kimlik bilgilerinin bilgisayar uygulamaları vasıtası ile yapılması iş ve prosedürüdür. Bu sistemler şifre ve pin gibi klasik yöntemlerden daha itimat edilir ve daha net neticeler vermektedir.
Avantajları
Bu sistemde, kimlik bilgilerinin yapılması gereken şahıs bulgunun uygulanacağı yerde mutlak surette bulunmak mecburiyetindedir. Kişinin rastgele bir kimlik kartı ve aynı benzerlikte bir belge taşımak mecburiyetinde olmaması, şahsın parola, şifre ve pin gibi verileri ezberlemek ve hatırlamak mecburiyetinde olmaması gibi mühim üstünlükleri vardır.
Bunlardan ayrı olmak üzere, ilerleyen bilgisayar çağı sebebiyle sanal ortamda oluşturulan iş ve prosedür gerektiğince artmış haldedir. Bahse husus bu prosedürler amacıyla şahıslara ait birtakım bilgilerin alınması, saklanması ve prosedür yapılacak olduğunda şahıs doğrulusunda onaylanması gerekliliği hasıl olmuştur. Oysa biyometrik emniyet sistemlerinde şahıslar direkt olarak tanınabildiğinden hem prosedürler süratli bir şekilde ilerlemekte hem de emniyet yönünden doğru neticeler alınmaktadır.
Biyometrik Sistemlerin En Çok Kullanıldığı Yada Kullanılabileceği Alanlar
Hastanelerin; yeni doğan bölümlerinde, yüksek emniyet derecesi gerekli olan yerlere giriş çıkış prosedürlerinde. Okulların ve üniversitelerin; öğrenci takip ve veli kontrollerinde. Elektronik ödeme sistemlerinde, gümrük kapılarında, pos cihazı aynısı satış noktalarında, uluslararası kimlik belirlenmesi uygulamalarında, kamuya ait hizmetlerde, kimlik bilgilerinde ve internet bankacılığı gibi hususlar başta olmak üzere biyometrik emniyet daha fazlası alanda kullanılabilecektir.