Bitcoin Nedir ? Bitcoin Madenciliği Nasıl Yapılır ?

Binlerce insanın özellikle son birkaç yıldır Bitcoin Nedir? Bitcoin madenciliği nasıl yapılır? Bitcoin ne işe yarar? Bitcoin kâğıt paranın yerine geçer mi? Gibi sorular sorduğunu görür olduk. Bu yüzden siz değerli okuyucularımıza bu soruların cevaplarını yazma gereksinimi duyduk. İlk olarak Bitcoin nedir? Sorusunun cevabını çok fazla kafanızı karıştırmadan açıklayalım.
Bitcoin Nedir?
İçerik Haritası
Bitcoin, ilk olarak 2008 yılında Satoshi Nakamoto tarafından başlatılan bir tür dijital para birimidir. Bu dijital para biriminin ne olduğu konusunda tam bir açıklık olmamasının nedeni ise herhangi bir merkez bankası ve resmi bir kuruluş ile ilişiğinin olmamasıdır. Ülkelerin para birimleri ile satın alma ve satma işlemleri gerçekleştirilebilen, herhangi bir aracı kuruma gerek kalmadan transfer edilebilen bir para birimi olan Bitcoin, özellikle Dolar ve Euro’ya alternatif olarak lanse edilmektedir. Uluslararası borsalarda Bitcoin’in kısaltması ise BTC’dir.
Bitcoin, Gelecekte Kağıt Para Yerine Kullanılır mı?
Bitcoin nedir? Sorusunun ardından bilim kurgu filmlerinden esinlenilmiş bir soru karşımıza çıkıyor. Bitcoin, kâğıt para yerine geçer mi? Cevabımız, neden olmasın şeklinde olacak. Fakat bu bahsi geçen gelecek ise pek yakın gözükmüyor. Belki yüz yıl sonra böyle bir durum gerçekleşebilir ancak yakın gelecekte böyle bir şeyin olması mümkün değil.
Bitcoin Madenciliği Nasıl Yapılır?
Bitcoin üretme işine bu sektörde madencilik denmektedir. Bu isimle anılmasının farklı sebepleri bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi tıpkı bir altın madeni çıkarmak gibi zorlu bir iş olmasıdır. Bitcoin madenciliği, temelde farklı sistemler ile çalışma yaparak bir miktar Bitcoin elde etme anlamına gelmektedir.
Madencilik terimi ise, hesaplama yetkisi kullanarak istenen işlemi gerçekleştirme ve sistem ağını tam olarak koruma işlemidir. Bitcoin sistemi tek bir merkez üzerinden kontrol edilmediği için Bitcoin kullanılan yerlerde süreci başlatmak ve bunu yapan kişilerin ise belli bir bedel ödemesi gerektiği için bu kişilere de madenci denilmektedir.
Aslında bir özet geçmek gerekirse Bitcoin madenciliği nedir? Sorusunun cevabı bilgisayarınızın önemli bir özelliği olan bir sayıyı bulması için işlem yapmasıdır. Bu işi zor kılan ise özelliği olan sayının çok zor bulunmasıdır. Tıpkı samanlıkta iğne aramak gibidir fakat bunun dijital halidir.
Bitcoin Madenciliği Yapmanın Teknikleri
CPU Mining, GPU mining ve ASIC mining adı altında farklı teknikler ve yöntemler ile Bitcoin madenciliği yapılmaktadır. Her birini detaylı bir şekilde açıklamaya kalkarsak bu sizin kafanızı oldukça karıştıracağı için madencilik teknikleri hakkında sizlere özet bilgiler verelim. Önemli bir not geçelim. Bitcoin madenciliği yapmak için iyi bir bilgisayar sistemine sahip olmalısınız. Ya da hazır olarak satılan madencilik araçlarını temin etmelisiniz. Yoksa madencilik yaparak Bitcoin elde etmeniz çok çok uzun zamanları alacaktır.
CPU Mining Nedir?
CPU Mining denilen madencilik tekniğinin Türkçe karşılığı, bilgisayarın işlemcisinden yani merkezi işlem biriminin gücünden faydalanarak Bitcoin madenciliği yapmaktır.
Bitcoin’in ilk çıktığı yıllarda ortalama bir bilgisayar ile madencilik yapmak oldukça kolaydı. Bitcoin madenciliğini bilen kişi sayısı oldukça az olduğu için istenilen sayının bulunması da bir o kadar kolaydı. Bitcoin madenciliğine başlayan kişi sayısı arttıkça Bitcoin elde etmek de o kadar zorlaştı.
Çünkü Bitcoin sistemi hazır algoritmalar ile otomatik olarak zorlaştırılıyordu. Bu yüzden ortalama bir bilgisayarın CPU gücü ile madencilik yapmak yarardan çok zarar getirir hale geldi. Getirisi maliyetinden daha az olmaya başladı. Bu yüzden insanlar, CPU Mining yerine GPU Mining yani ekran kartı ile madencilik yapma işini tercih etmeye başladı.
GPU Mining Nedir?
GPU Mining, ekran kartınızın gücünü kullanarak madencilik yapma tekniğidir. İşlemcilerin sağladığı güce ve hıza oranla GPU Mining çok daha verimli şekilde çalışmaktadır. Ekran kartlarının madencilik alanında kullanılmaya başlanmasıyla rig denilen sistemler de ortaya çıktı.
Bunlar ya pek çok bilgisayarın sistemini birleştirip madencilik yapmak ya da pek çok ekran kartını tek bir bilgisayara bağlayarak madencilik yapmayı sağlayan sistemlerdir. GPU Mining ise, ASIC Mining tekniğinin ortaya çıkmasıyla günümüzde neredeyse hiç kullanılmaz hale geldi diyebiliriz. Çünkü Bitcoin bulmak artık daha da zorlaştı ve GPU Mining tekniğinin hızı ve verimi yeterli seviyede değil.
ASIC Mining Nedir?
ASIC Mining tekniğinde tamamen madencilik için üretilen sistemler ortaya çıkmıştır. Bir ekran kartının asıl işlevi madencilik yapmak değilken ASIC sisteminin tek işi madencilik yapmak hatta belli bir coini üretmektir. Türkçe karşılığı, “Uygulamaya Özgü Tümleşik Devreler” olan ASIC sistemler, CPU ve GPU Mining sistemlerine oranla hem daha verimli hem de daha hızlı çalışmaktadır.
Mining Pool Nedir?
Eğer madencilik yapmak istiyorsanız ve maddi durumunuz bu işe başlamanıza uygun değilse farklı bir yöntem olan Mining Pool ile siz de madencilik yapabilirsiniz. Bitcoin havuzları olarak anılan sistemlerde, madenciler güçlerini birleştirerek tek bir yerden kontrol ediliyormuş gibi madencilik yapmaktadır. Gün sonunda üretilen coin miktarı havuzda madencilik yapan kişiler arasında belli algoritmalar ile dağıtılır ve havuz sahibi bu dağıtımdan belli bir komisyon alır.
Mining Pool alanında çalışan sistemler arasında en meşhur olanları ise, Hashflare, SeedHash ve Genesis Mining yer almaktadır.
Peki, Bitcoin Kullanım Alanları Nelerdir?
Bitcoin, henüz ülkemizde geniş bir kullanım alanına sahip olmasa da Dünya genelinde pek çok alanda kullanılabilmektedir. Bunlar arasında bankacılık işlemleri, alış veriş işlemleri ve borsa işlemleri bulunmaktadır. Madencilik yaparak çıkarttığınız veya satın aldığınız Bitcoinler ile borsada kendinize yer edinebilir ve yükseliş ve düşüşleri doğru şekilde analiz ederek kazancınızı katlayabilirsiniz.
Bitcoin ve Altcoinler
Dijital ya da kripto para sistemlerinin başını çeken Bitcoin, elde etmesi zorlaştıkça düşük bütçeli yatırımcılar ve madenciler tarafından tercih edilmemeye başlandı. Bitcoin’in yerine altcoin denilen farklı dijital para birimleri ortaya çıktı.
Bunlara örnek vermek gerekirse Litecoin, Ripple ve onlarcası bulunmaktadır. Altcoinler, günümüzde Bitcoin’in ulaşılamaz değerlere varması neticesinde pek çok kişi için alternatif gelir kaynağı haline geldi. Farklı algoritmalar ve farklı sistemler ile yaratılan altcoinler, Dünya genelinde neredeyse Bitcoin kadar önemli bir konuma sahip.
Bu yazımızda dijital para dünyasını henüz keşfetmemiş kişiler için Bitcoin nedir ?, Bitcoin Madenciliği Nasıl Yapılır ?, Altcoin nedir ?, CPU, GPU, ASIC Mining ve Mining Pool hakkında detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Eğer aklınıza takılan sorular varsa bizlere yorum yoluyla ulaşarak tüm sorularınızı sorabilirsiniz.