Yazılım

Bilgisayarda Kullanılan İşletim Sistemleri

Günümüzde işletim sistemleri, bilgisayardan telefona, beyaz eşyadan klimaya kadar hemen hemen bütün elektronik cihazlarda bulunuyor. Bu sistemler temel olarak ilgili cihazın bütün donanımlarının birbiriyle uyum içerisinde çalışmasını ve kullanıcının cihazı kontrol edebilmesini sağlıyor.

Ancak bu basit tanımın ötesine geçip işletim sistemi nedir? Sorusunun daha açık bir cevabını verebilmek için bir örnek verelim. Örneğin ses kartı, anakart, ekran kartı vb. bütün elektronik parçaları tam olan ancak herhangi bir işletim sistemine sahip olmayan bir bilgisayar düşünün. Bu bilgisayarı açarak herhangi bir işlem yapabilmek ya da herhangi bir program yükleyebilmek mümkün değildir. Çünkü bilgisayarın içerisinde yer alan bütün bu donanım birimleri birbiriyle uyum halinde çalışmak için bir yazılıma ihtiyaç duyarlar. İşte bu yazılımlar da işletim sistemleridir.

Dolayısıyla işletim sistemlerinde meydana gelen bir aksaklık cihazın çalışmasını bütünüyle bozabilir. Örneğin bilgisayara giren bir virüs bilgisayarda kullanılan işletim sistemine zarar verdiğinde, hiçbir programı açamayabilir ve hiçbir işlemi yapamayabilirsiniz. Öyle ki bazı virüsler işletim sisteminin kendini başlatmasına dahi engel olabilmektedir.

Bilgisayarlar İçin Kaç Tane İşletim Sistemi Vardır?

Bilgisayarda Kullanılan İşletim Sistemleri

Elbette dünya genelinde en çok kullanılan işletim sistemi çoğumuzun da kullanmakta olduğu Windows’tur. Ancak Windows dışında da azımsanamayacak sayıda işletim sistemi bulunmaktadır. Şimdi sizlere bunlardan bahsedip, sizlere bu işletim sistemleri hakkında kısa bir bilgilendirme yaparak bilgisayarlar için kaç tane işletim sistemi vardır? Sorusunu cevaplayacağız.

  • AmigaOS İşletim Sistemi: Kişisel bilgisayarlar için tasarlanmış bir işletim sistemidir. Modüler bir dizayna sahip bu işletim sisteminde data transferi oldukça hızlı gerçekleşir ve bu durum verimliliği arttırır.
  • Linux İşletim Sistemi: Açık kaynak olması sayesinde kodlanabilirlik özelliği bulunan, özgür ve ücretsiz bir işletim sistemidir. Donanımsal desteğin çok fazla olduğu bu işletim sistemi özellikle iş istasyonlarında sıklıkla tercih edilmektedir. Bunun yanı sıra akılı telefonlarda, son teknoloji televizyonlarda, tabletlerde de Linux işletim sistemi kullanılmaktadır.
  • MacOS İşletim Sistemi: Yasal olarak sadece Apple marka bilgisayarlarla uyumludur. Özellikle grafik anlamında sunduğu avantajlarla öne çıkmaktadır. Dolayısıyla yayıncılık alanında faaliyet gösteren ve Render işlemleri yapan kullanıcılar için oldukça avantajlıdır.
  • Pardus İşletim Sistemi: TÜBİTAK tarafından geliştirilen ve ülkemizde tasarlanmış tek işletim sistemi olma unvanını taşıyan Pardus işletim sistemi özellikle hızlı kurulabilmesi ve kolay kullanılabilmesi bakımından diğer işletim sistemlerinden öne çıkmaktadır.

Bilgisayarda Hangi İşletim Sistemini Tercih Etmeliyim?

Bilgisayarda Kullanılan İşletim Sistemleri

Son zamanlarda bazı bilgisayarlar, içinde hiçbir işletim sistemi olmadan ya da Linux gibi ortalama kullanıcıların yabancı olduğu işletim sistemleriyle satışa sunulabiliyor. Bu gibi durumlarsa kullanıcıların bilgisayarda hangi işletim sistemini tercih etmeliyim? Gibi sorular sormasına sebep oluyor. Sizlere tavsiyemiz bu soruya cevap vermeden önce bilgisayarda ne yaptığınızı ve ne yapmak istediğinizi belirlemeniz. Bunları iyice düşünüp karar verdikten sonra aşağıda belirli durumlar için hangi işletim sistemini tercih etmeniz gerektiğiyle ilgili verdiğimiz ipuçlarına göz atabilirsiniz.

  • Örneğin bilgisayarda yapacaklarınız Word, Excel, PowerPoint gibi Microsoft Office yazılımlarının kullanımını gerektiriyorsa bu durumda Windows’u tercih etmeniz kaçınılmazdır.
  • Office programlarına ihtiyaç duymuyorsanız ve sizin için işletim sisteminizin güvenliği ve stabil olması daha önemliyse MacOS işletim sistemini tercih etmelisiniz. Çünkü zararlı yazılımların çoğu Windows için üretilmektedir ve güvenlik bakımından en büyük tehlike Windows’tadır.
  • Bilgisayarda yapacaklarınız için yalnızca bir web tarayıcısı yeterli olacaksa Linux işletim sistemini tercih edebilirsiniz. Çünkü Linux, Google Chrome ve Mozilla Firefox gibi tarayıcıların tam sürümüne sahip bir işletim sistemidir.
Bu İçeriği Yararlı Buldunuz mu?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu