Teknoloji

Ay Görevinde Kullanılacak Yeni Nesil Orion Uzay Mekiği!

Uzay araştırmalarında en yetkin adreslerin başında gelen NASA, evrenin sırları konusunda daha fazla detaya ulaşmakta kararlı. Uzun süredir gündemde olan Mars’ta koloni fikri, tehlikeli asteroitlerin tespit edilmesi için 600 milyon dolarlık yatırımla geliştirilen teleskop sistemi derken, şu sıralar gündemde Ay görevi var. 20 Temmuz 1969 tarihinde gerçekleştirilen ve insanlık tarihi için dönüm noktalarından biri olan, Ay yüzeyine iniş görevini tekrarlamak isteyen NASA, bu konuda detaylı bir şekilde çalışmalarına devam ediyor. Son olarak görevde kullanılacak olan Orion uzay mekiği hakkında bilgiler paylaşıldı.

Paylaşılan bilgilere baktığımız zaman, belli başlı sorunlar üzerine odaklanıldığı gözüküyor. Özellikle uzay aracının içerisinde yer alan mürettebatın güvenliği için sıkı bir çalışma söz konusu. Peki, bu çalışmalar sonucunda nasıl bir uzay aracı ortaya çıkacak? Kullanılacak olan teknolojiler nasıl teknolojiler?

Orion Uzay Mekiği Yeni Ateşleme Sistemi Kullanacak

Orion uzay mekiği için ortaya çıkan ilk detay, ateşleme sistemi oldu. Buna göre, Görev Artemis olarak isimlendirilen Ay görevinde kullanılacak mekiğin 33 motoru bulunacak. 33 motorun tamamı yönlendirme motorları olmayacak. 1 ana motorun kullanılacağı sistemde, ana motorun görevi yörüngeye giriş ve çıkışlarda manevraları düzenleme olacak.

Ay Görevinde Kullanılacak Yeni Nesil Orion Uzay Mekiği!

Geri kalan 32 motor için ise görev belli. Bu motorlar yönlendirme ve kontrol motorları olacak. Buraya kadar her şey normal. Peki, yakıt nasıl sağlanacak? NASA bu konuda çok bilgi vermiyor ancak bazı bilim insanları tarafından yapılan açıklamalar, yakıt sistemini ortaya koyuyor.

Buna göre Orion uzay mekiği ilk etapta 2000 galonluk roket yakıtı taşıyacak. Görevin iki aşamalı olması bekleniyor. Bu da 2000 galonluk yakıtın yeterli geleceğini gösteriyor. Fakat acil durumlar için, roketin içerisinde özel bir teknolojiye yer verildiğini göreceğiz. Uzay aracının içerisinde yer alan sistemler, oksijeni ve hidrojeni ayrıştırıp, yakıt elde edecek. Kısacası su ile yakıt elde edilmiş olacak.

Mürettebat Güvenliği Ön Planda

Orion uzay mekiği motorları ve yakıt sistemi bir yana, ana amaç astronotların güvenliğini sağlamak olacak. Zaten yaptığı açıklamalardan NASA’nın bu konuda ne kadar hassas olduğunu biliyoruz. Görev Artemis için yapılan açıklamalarda da tüm özelleştirmelerin, mürettebat güvenliği baz alınarak yapıldığı belirtilmişti.

Ay Görevinde Kullanılacak Yeni Nesil Orion Uzay Mekiği!

Bu noktada mekik içerisinde özel bazı alanlar sunulması söz konusu. Astronotların karşılaşabilecekleri güneş fırtınalarına karşı, özel bir alanları bulunacak. Radyasyondan en az oranda etkilenmek adına, mekik içerisinde fırtına sığınaklarının kullanılacağı açıklandı. Ayrıca radyasyonun mekiğin teknolojik donanımını etkilememesi için özel sensörler kullanılacak ve bu sensör değerlerine göre mekiğin konumunda değişiklikler yapılabilecek.

Peki GPS Sistemi?

NASA için uzayda en büyük sorun, iletişimin kopması. Uzayda, hele ki Ay görevinde GPS sistemlerinin kullanılması mümkün değil. NASA, şimdiye kadar Near Earth Network sistemini kullanıyordu. Fakat bu görevde Data Relay uydularından güç alan Space Network kullanılacak. Böylece mekik ile iletişimin kesilmemesi sağlanacak.

Henüz geliştirme aşamasında olan Orion uzay mekiği hakkında bildiklerimiz bunlar. Ay görevinin 2024 yılında yapılması bekleniyor. Haliyle uzay aracı için değişen sistemler ve teknolojiler olacaktır. Şu an için bile etkileyici bir sisteme sahip olduğunu düşündüğümüz uzay mekiğinin son halinin nasıl olacağı merak konusu.

Bu İçeriği Yararlı Buldunuz mu?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu