Yazılım

Anakart Modeli Nasıl Öğrenilir? (Programsız)

Anakart bilgisayarımızın en önemli parçalarından birisidir. Çünkü bilgisayarın çalışabilmesini sağlayan RAM, ekran kartı gibi en önemli donanımlar anakartın üzerinde bulunur ve ona bağlı olarak çalışır. Bu yüzden de anakartı düzgün bir şekilde kullanmak gerekir.

Örneğin BIOS güncellemesi anakartlar için kritik öneme sahiptir. Çünkü bu güncelleme bilgisayarınızdaki anakartın diğer tüm donanımlarla uyumlu çalışmasını sağlar. Elbette bu da performans artışı anlamına gelir. Ancak bu güncellemeyi yapmak için öncelikle Anakart Modeli Nasıl Öğrenilir? Sorusunun cevabını bilmek gerekir. Çünkü Anakart modeli bilgisine sahip olmadan BIOS güncellemesi yapabilmeniz mümkün değildir.

Bizler de bu makalemizde Anakart modeli öğrenme işlemini gerçekleştirmek için kullanılabilecek 2 yöntemi sizlere sunacağız.

1.Yöntem: Komut İstemi

Anakart modelini öğrenmek için herhangi bir programa ihtiyacınız yoktur. Yalnızca Windows’un “Komut İstemi” bölümünü kullanarak işlemi gerçekleştirebilirsiniz. İşlemi gerçekleştirmek için:

  • İlk olarak arama çubuğuna “cmd” yazıp aratın ve karşınıza çıkan “Komut İstemi” seçeneğe tıklayın.

Anakart Modeli Nasıl Öğrenilir

  • Daha sonra, açılan penceredeki komut satırına “wmic bios get name,serialnumber,version” yazın ve “Enter” tuşuna basın. (Dilerseniz CTRL+C ve CTRL+V kullanarak ilgili kodu buradan komut satırına kopyalayıp yapıştırabilirsiniz)

Yukarıda yer alan görselde de görüldüğü gibi kodu girip “Enter” tuşuna bastıktan sonra anakartınızın ismi seri numarası ve versiyonu görüntülenecektir.

2.Yöntem: DirectX Tanı Aracı

Bu yöntemde de tıpkı ilk yöntemde olduğu gibi basit bir komut yazarak anakart modelinizi öğrenmeniz mümkündür. Üstelik bu yöntemimizde sadece anakart değil ekran kartı, RAM ve bilgisayarınızdaki çekirdek sayısı bilgilerine de ulaşabilirsiniz.

Anakart Modeli Nasıl Öğrenilir

  • İlk olarak Windows arama çubuğuna “dxdiag” yazın ve yukarıdaki görselde olduğu gibi, karşınıza çıkan dxdiag simgesine tıklayın.

Anakart Modeli Nasıl Öğrenilir

  • Daha sonra, karşınıza çıkan pencerenin sistem sekmesine tıkladığınızda anakart modeli görüntülenecektir. Bu penceredeki “Sistem Üreticisi” başlığının karşısında yer alan ifade anakartınızın markasını, “BIOS” başlığının karşısında yer alan ifade de anakartınızın modelini belirtir.

Görüldüğü üzere hiçbir program kullanmadan anakart modeli nasıl öğrenilir? Sorusuna iki farklı yöntemle cevap vermiş olduk. Makalemize son vermeden önce, son görselimizdeki DirectX Tanı Aracı penceresinde bulunan “Ekran”, “Oluşturucu”, “Ses” ve “Giriş” sekmelerine tıklayarak bilgisayarınıza ait olan diğer donanımların bilgisine de ulaşabileceğinizi belirtelim. Aklınıza takılan herhangi bir durum olursa “yorum yap” kısmında belirterek bizlere ulaşabilirsiniz.

Bu İçeriği Yararlı Buldunuz mu?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu