Akıllı Telefon Nasıl Şarj Edilmeli?

Akıllı telefonların özellikle son 10 yılda hızlı bir şekilde gelişerek hem donanım hem de yazılım olarak çok daha üstün niteliklere sahip olması, telefonların kullanım alanını ve amacını da bir hayli genişletmiş durumda. Örneğin ilk çıkan akıllı telefonlarda yalnızca internete girebilmek, düşük kalitede fotoğraf çekebilmek ve birtakım sosyal medya uygulamalarını kullanabilmek mümkünken, günümüz akıllı telefonları profesyonel anlamda fotoğraf çekebiliyor, PUBG gibi konsol kalitesindeki oyunları çalıştırabiliyor veya Full HD bir filmi rahatlıkla oynatabiliyor.
Elbette bu kadar üstün teknolojilere, ortalama 3000-5000 mAh değerindeki bataryalarla sağlanan güç desteğinin yetersiz olması akıllı telefon şarj problemini de beraberinde getiriyor. Telefonların şarjının nerdeyse 1 günü bile zorlukla çıkarmasında çok daha fazla güç tüketen teknolojilere sahip olmalarının payı olsa da kullanıcı tarafından yapılan birtakım hataların da akıllı telefon şarjlarına olumsuz etkileri bulunuyor. Bu hataları gidermek ve telefonunuzun şarjının daha uzun süre dayanmasını sağlamak adına bu makalede akıllı telefon nasıl şarj edilmeli? Sorusuna cevap vereceğiz.
Telefonunuzun Şarjının Tamamen Bitmesini Beklemeyin
İçerik Haritası
Şarj konusunda bilinen en yaygın yanlışlardan biri telefonun şarjının tamamen bittikten sonra şarja takılması gerektiğidir. Oysa akıllı telefonlarda kullanılan Lithium Polymer ve Lithium Ion bataryalar sürekli şarj ve deşarj olmaya yönelik geliştirilip tasarlanmıştırlar. Dolayısıyla bu tip bataryalar tamamen boşaltılıp şarja takıldıklarında bataryanın ilk şarj alımı oldukça güçleşir ve bataryayı yıpratır. Telefonunuzun pili %10-%15 aralığındayken telefonunuzu şarja takmanız bataryanız için en sağlıklısı olacaktır. %5 pil oranının daha altında şarja taktığınızdaysa bataryanız yıpranacak ve cihazınızın pil ömrü kısalacaktır.
Telefonunuzu Tamamen Şarj Etmeyin
Bilinen en yaygın yanlışlardan bir diğeri de telefonu %100 olacak şekilde şarj etmektir. Lithium Ion ve Lithium Polymer pillerin tamamen dolu olacak şekilde şarj edilmesi bataryada yüksek gerilime sebep olur ve bataryayı zorlar. Bu sebeple telefonunuzu %90 oranında şarj etmeniz bataryanızı yüksek gerilimden korumanızı ve batarya ömrünüzün uzamasını sağlar.
Uyumadan Önce Telefonunuzu Şarja Takmayın
Çoğu insan telefonunun pil durumu ne olursa olsun ertesi gün içerisinde telefonunu şarj etmek zorunda kalmamak için uyumadan önce telefonunu şarja takıyor. Aslında bu durum da telefonunuza zarar veriyor. Akıllı telefonlar batarya tamamen dolduğunda akımı keserek telefonun güç almasını durdurur. Ancak tamamen dolum işleminden sonra telefonunuzun bekleme durumunda tükettiği %1-%2’lik bir güç, telefonunuzun tekrar güç almasına ve yeniden %100 doluluk oranına ulaşmasına sebep olur. Bu da bataryanızın siz uyanana kadar defalarca şarj olması anlamına geliyor. Akıllı telefon pilleri her ne kadar şarj olmayı sevse de bunun bir üst limiti bulunuyor. Örneğin yaklaşık 600 şarj işleminden sonra bataryanın yıpranması kaçınılmaz hale gelir. Dolayısıyla telefonunuzu uyumadan önce şarja takmanız cihazınızın batarya ömrünü kısaltacaktır.
Telefonunuzu Şarj Ederken Bunlara da Dikkat Edin
- Telefon bataryaları aşırı sıcak ve aşırı soğuk havadan kötü etkilenirler. Dolayısıyla telefonunuzu mümkün olduğunca 15 ila 35 derece arasındaki bir ortamda şarj etmenizde fayda var.
- Son zamanlarda akıllı telefon üreticilerinin birçok telefona koyduğu hızlı şarj özelliği, telefonun yüksek voltajla şarj olmasını sağladığı için uzun vadede bataryanın yıpranmasına sebep olur. Bu yüzden batarya ömrünü uzatmak için bu özelliği mümkün olduğunca kullanmamaya çalışın.
- Şarj olurken hem şarj cihazınız hem de bataryanız içinden geçen akım yüzünden biraz da olsa ısınır. Böyle bir durumu dikkate alarak, telefonunuzu yastığın altına koymak ya da sıcak bir zeminin üstüne koymak gibi bu ısıyı artıracak uygulamalardan kaçınmanızda fayda var.
Abi ben yeni bir telefon aldım oppo A9 2020. Telefonun bataryası 5000 maH. Bu senin dediklerini uygularsam birkaç gün içerisinde olumlu sonuç alabilir miyim?.
Merhaba, belirttiğimiz tavsiyeleri dikkate alarak, bataryanın daha uzun ömürlü olmasını sağlayabilirsiniz. Fakat birkaç gün için değil sürekli olarak dikkat etmeniz gereken tavsiyelerdir.