Bilgi

A4 Boyutunun Piksel, İNÇ, CM, MM Ölçüleri Nedir?

A4 büyüklüğü özellikle kâğıt boyutu olarak hemen hemen herkesin aşina olduğu bir büyüklüktür. Tam olarak ölçülerine hâkim olmasak da A4 kağıdını diğer kağıtlardan kolaylıkla ayırabiliriz. Bunun en önemli sebebinin de A4 büyüklüğünün günlük hayatımızda sık sık sık karşımıza çıkması olarak gösterilebilir.

A türündeki kağıtlara bakacak olursak, en küçüğü A8 ve en büyüğü A0 olmak üzere, bu türdeki kağıtlar A0, A1, A2, A3, A4, A5, A6, A7 ve A8 olarak sınıflandırılmıştır. Bu sınıflandırma yapılırken, her kâğıt boyunun bir öncekinin tam olarak iki katı büyüklüğünde olması sağlanmıştır. Bunu bir örnek ile anlatacak olursak, iki adet A3 kağıdının birleşmesi ile A2 kağıdının elde edilebileceği veya A1 kağıdını ikiye böldüğümüzde A2 kâğıdı elde edeceğimizi rahatlıkla söyleyebiliriz.

1. A4 Kağıdının Boyutları MM, İNÇ ve CM Cinsinden Nedir?

Her ne kadar A türü kağıtların, özellikle de A4 kağıdının boyutuna görsel olarak hâkim olsak da bu kağıtların gerçek boyutları çok fazla bilinmemektedir. A türü kağıtların en küçüğü olan A8 kağıdının boyutu 52*74 mm olarak tespit edilmiştir. A türü kağıtların en büyüğü olan A0 kağıdının boyutu ise 1188*840 mm’dir.

En yaygın olarak kullanılan A4 kağıdının boyutu ise 297*210 mm’dir. Santimetre cinsinden ise A4 kağıdının standart boyu 29,7*21 cm’dir. Dünyada yaygın olarak kullanılan bir uzunluk birimi olan inç cinsinde A4 boyutu ise 27*11,69 inç’tir.

1.1 A4 Kağıdının Ekran Çözünürlüğü (Piksel) Nedir?

A4 kağıdının dijital boyutları da oldukça önem kazanmıştır. Elektronik ortamda A4 büyüklüğünde kâğıt kullanmak isteyenler için oldukça önemli olan bu değerler 595*841 piksel olarak tespit edilmiştir.

1.2 A Türü Kağıtların Ardında Yatan Matematik Nedir?

A türü kağıtların arasındaki büyüklüğün iki kat üzerinden belirlendiğini belirtmiştik. Ancak A türü kağıtların ardında yatan matematiksel durum bundan ibaret değil. A türündeki her bir kâğıdın boyunu enine böldüğünüzde iki sayısının kare kökü olan 1.4142 sayısı elde edilmektedir. 1.4142 sabit oran sayesinde A türü kağıtların arasındaki ilişki sabit tutulmuştur. Boyuna olacak şekilde katlandığında birbirinin tam iki katı olan bu A türü kâğıt boyutları A’nın yanına gelen sayı büyüdükçe azalmaktadır.

Kağıt Boyutlarının Standardı

2. Kâğıt Boyutlarının Standardı Nasıl Tespit Edilmiştir?

Kâğıt boyutlarının hesaplanması tamamen matematikseldir. Dolayısıyla kâğıt boyutlarının standartları da bu matematiksel formül takip edilerek belirlenmiştir. ISO 216 standartlarına göre A türü kağıtların yüksekliklerinin enlerine bölünmesi ile ikinin kare kökü olan 1.4142 sayısı elde edilir. Yine bu standarda göre A0 olarak sınıflandırılan kâğıt bir metrekarelik alana sahiptir. Ayrıca daha önce belirttiğimiz gibi küçük serili A kağıtlarının elde edilmesi için bir sonraki numaraya sahip kâğıttan iki tane birleştirilmelidir.

2.1 A Kâğıt Dışında Hangi Kâğıt Türleri Bulunmaktadır?

A türü kağıtların detaylarından bahsettik. Ancak piyasada bulunan ve hali hazırda kullanılan ve başka türlü sınıflandırılan kağıtlar da bulunmaktadır. A türü kağıtlarda olduğu gibi yükseklik ve genişliği birbiri ile orantılı olacak şekilde geliştirilmiş B ve C türlerinde kağıtlar da bulunmaktadır. B türü kağıtlar daha ağırlıklı olarak kitap boyutu olarak kullanılırken, C türü kağıtlar ise zarf boyutu olarak kullanılmaktadır.

2.3 A Kâğıt Türlerinin Kullanımı Ne Zaman Başlamıştır?

A türü kağıtların standardının belirlenmesinin tarihi çok eskilere dayanmamaktadır. Bilim insanı Georg Christoph Lichtenberg tarafından 1768 yılında A türü kağıtların arasındaki matematiksel ilişki ile ilgili önemli bir çalışma başlatılmıştır. Bu çalışmada Georg Christoph Lichtenberg bir sayfayı alıp uzun kenarından ikiye bölmüş ve birbirinin aynı iki kâğıt elde etmiştir.

Bu küçük kâğıt parçalarının her birinin büyük kâğıdın tam yarısı kadar olması ve büyük kâğıt ile aynı oranda olması için özel bir dikdörtgenin gerektiğini söyleyen bilim adamı, bu dikdörtgenin boyutunu 210*297 milimetre olarak hesaplamıştır. Bu boyut da günümüzde sıklıkla kullandığımız A4 kâğıdın boyutudur.

Bu çalışmalarını devam ettiren Georg Christoph Lichtenberg, küçük kağıtları daha da küçülterek ve A4 kağıdının aynı oranlarda büyüterek, günümüzde kullandığımız A türü kağıtların bulunmasının alt yapısını hazırlamıştır.

Bu önemli oranın çalışmalarının başlangıcı 1768 yılına uzansa da tüm çalışmanın tamamlanması ve standartların tüm dünyada kabul görmesi 1900’lü yılların başına denk gelecektir. Dr. Walter Porstmann ünlü bilim adamı Georg Christoph Lichtenberg’in çalışmalarından yararlanmış ve bu oranları farklı kâğıt türlerine uyarlamıştır.

1922 yılına geldiğimizde ise bu oranda kağıtların Almanya’da DIN 476 standardı olarak kabul edilmesini sağladı. 1975 yılında ISO tarafından uluslararası standart olarak kabul edilen bu kâğıt boyutu içinde en çok A4 ön plana çıktığı için bu standart DIN A4 olarak da adlandırılmaktadır.

Bu İçeriği Yararlı Buldunuz mu?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu